logomamaninjashop

Учи, за да работиш

Накъде ще поеме порасналото ни дете? Родителите могат да му помогнат за този важен избор, но без да програмират съдбата му.

Да се доверим напълно на 17-18-годишен тийнейджър е лесно, когато сме сигурни, че е достатъчно отговорен и самостоятелен да взима решенията си. Но дори ако не сме, не бива да сме твърде настоятелни. Идеята е да помогнем на детето да намери СВОЕТО решение, а не ние му наложим нашето виждане.

„Исках да уча режисура, но баща ми твърдеше, че с такава професия никога няма да си намеря сигурна работа. Според него инженерството е значително по-надеждна и добре платена професия. Винаги съм слушала родителите си. Постъпих в инженерна специалност. В университета беше забавно, участвах в няколко студентски спектакъла. Така и не напреднах със знанията, а и нямах никакво желание да работя по специалността си. Това беше грешка. Не мога да спра да мисля, че всичко можеше да протече по друг начин. Обвинявам себе си, че не осъществих мечтата си.“

Главното правило е, че детето трябва само да вземе окончателното решение при избора на професия. Ние можем да го посъветваме, да споделим опит, знания, но не и да преценяваме вместо него.

Как да сме сигурни, че тийнейджърът е достатъчно самостоятелен? Това се проявява в най-елементарните неща:

  • знае какво да си облече, обуе, има собствен стил;
  • сам се грижи за себе си и помага на родителите си;
  • решава къде и с кого да отиде, прави го обмислено и правилно;
  • има собствено мнение, което в повечето случаи е логично;
  • знае какво иска и какво не;
  • носи отговорност за действията си.

Това са качества, които се възпитават от ранно детство. Ако имаме проблем с тях, задачата се усложнява. Трябва да положим известни усилия, за да помогнем на детето си да стане по-самостоятелно.

8 умения, които ще помогнат на тийнейджъра да оцелее като възрастен

9b61c9add26ae66de11f78f97af7a160 L

Но да видим първо кои са най-търсените професии

Специалистите по пазара на труда препоръчват да не се избира професия според престижа, а според перспективите да бъде актуална дълго време и да предполага развитие в бъдеще. В последните десетилетия няколко професии са в челото на класацията и не са детронирани до момента.

IT специалисти

Маркетолози

Инженери

Лингвисти, владеещи няколко чужди езика

Специалисти в сферата на здравеопазването - лекари и медицински сестри

Психолози

Педагози

Висококвалифицирани работници в сферата на производството, търговията и обслужването

Можем да проучим актуалното търсене и да проследим тенденциите през последните пет години. След това да определим заедно за коя от посочените професии детето има способности и интерес. Възможно е точно неговата професия да е в този списък.

Ако не е така, не бива да драматизираме – все пак водещо е желанието му.

Каква е подходящата професия за вашето дете

prof 5

Анализ

До този момент детето вече би трябвало да се е спряло на един или няколко варианта. Трябва да открием възможно най-подробна информация, свързана с дадената професия. Можем да разпитаме близки или познати, които я упражняват, и да узнаем всяка подробност за нещата, свързани с нея.

В някои компании вече е прието да има приемни дни, по време на които може да се наблюдава работния процес и да се получи информация за естеството на работа. Твърде вероятно е първоначалната представа на тийна да не се покрие с реалността и е добре това да стане ясно по-навреме.

Важно е да вземем предвид и как се отразява на физическото и психическо здраве даден вид труд. Сложността трябва да съответства на възможността да издържиш. Няма идеални условия, но ако дъщеря ни например се ужасява от вида на кръв може би трябва да се насочи към вид медицинска специалност, която няма да поставя нервите й на изпитание.

Варианти за образование

В последните години много упорито се говори, че професионалната ориентация трябва да се осъществява в много по-ранен период, а не в навечерието на завършването на средно образование. С тази цел, в началния курс, вече има опити да се представят различните професии. Образователната система обаче, не е адекватна на изискванията, които поставя пазарът на труда. Необходимостта от ранно профилиране на децата все още няма реално осъществяване. Все пак можем да помогнем на детето си, когато избира посоката на образованието си след 7-и клас. Професионално или гимназиално образование – това е избор, който трябва да бъде направен много внимателно. При проучване на средните училища е добре да се провери и каква е реализацията на завършилите ги ученици – в какъв профил имат най-много приети възпитаници, какво е по-нататъшната им кариера.

Бизнесът трябва да влезе в училище

58640ok

Да изберем университет

Тактиката не е по-различна от избора на учебно заведение след 7-и клас.

1. Проучваме рейтинга на университетите, които интересуват детето.

2. Добре би било, ако му се осигури възможност да общува с някои от учещите там.

3. Възможно е да има ден на отворените врати, за запознаване с условията в учебното заведение.

4. Можем да проучим заедно кои браншове и компании са дали възможност за развитие на завършилите съответния университет.

5. Ако тийнейджърът все още не може да избере конкретно направление, в което ще се развива, може да се спре на университет, който предлага повече специалности. Това осигурява по-голяма гъвкавост, ако с времето се окаже, че избраната посока не е най-желаната всъщност.

6. Друг важен момент е размерът на стипендиите, които предлага учебното заведение, възможността за специализации и връзки с други университети, наличие на споразумения с компании, които осигуряват възможност по стажантски програми.

Днешните деца - какво ги чака утре

3da8447cc2b0b8dd0833d10bacd40fcc L

Какво е добре да не правим

Да забравим за тестовете по професионална ориентация. Колкото и наивно да звучи, в интернет е пълно с такива и лесно могат да заблудят. Те са непрофесионални. Изобщо този начин за избор на професия е за случаите на безизходица, когато тийнът няма абсолютно никаква представа с какво би искал да се занимава.

Не бива да се прави избор и само на базата на това, кои са били любимите предмети на детето в училище. Добър си по математика – компютрите са твоето бъдеще. Влече те литературата – филологията е твоята специалност. 

Ако все пак детето ни няма окончателно решение за избор на професия, не бива да оказваме натиск да постъпи в университет на всяка цена. По-добре е да отложи този старт с година, за да има време внимателно да обмисли избора си. Твърде вероятно е, той да се окаже съвсем различен от първоначалния.

В периода 18-23 години човек рязко израства, променя мирогледа си.

В някои случаи може да се окаже, че избраната специалност не е тази, в която порасналото дете би искало да се развива, и да прекъсне следването си, като започне отначало. Това е по-добър вариант, отколкото да се сдобие с документ за нещо, което не би искало да бъде.

Това, което детето ни трябва да разбере е, че дипломата не е договор за цял живот. Всичко може да се промени, ако откриеш интересите си другаде.

Абсолютно недопустимо е да налагаме своя избор. Всеки има свой живот и той може да бъде съвсем различен от нашия. Правото да се самоопределиш е основно човешко право, което не бива да бъде нарушавано.

Материала подготви Янка Петкова по идеи от интернет.


Препоръчваме ви още:

Гордея се с труда на моите родители

 

Последно променена в Понеделник, 21 Май 2018 10:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам