logomamaninjashop

За децата и пясъчниците

  • 05 Юни, 2020

В началото на седмицата майка от Пловдив потърси Сдружение Безопасни детски площадки за съдействие относно предписанието на РЗИ-Пловдив да премахне пясъчниците във всички детски градини и ясли в областта поради "висок риск от опаразитяване на децата и разпространение на заразни болести“ на основания на чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) от Закона за здравето.

Подготвихме становище, което ще разпространим до всички институции и организации, които имат отношение по случая.

Накратко, според нас, настоящото предписание представлява косвено признание, че пясъчниците в детските ясли и градини в област Пловдив не се поддържат според изискванията на НАРЕДБА № 1 на МРРБ, от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, тоест общината и нейните подразделения не изпълняват своите задължения, което означава, че гражданите могат да поискат от съответните контролни органи – проверка и санкции, мониторинг и обратна връзка.

В предписанието не са посочени конкретни причини или обосновани рискове за премахване на пясъчниците, а вероятно се взима самоволно повод от извънредната здравна ситуация, свързана с COVID-19.

Също така РЗИ - Пловдив лишава децата от всички ползи за тяхното емоционално, умствено и физическо развитие при играта с пясък, което в период на постпандемично възстановяване, е ключово за децата. Т.нар. "игра с пясък" или sand play e част от терапията в психологията от години.

Ние признаваме, че пясъчниците не се поддържат лесно, но на територията на детските градини и ясли, възможността за контрол е най-голяма. Има и съвременни бюджетни варианти за опазване на пясъка от животни например.

Готови сме да участваме в диалог по темата.

sand pit 722378 640

 

Още по темата:

Да бъдем общество

Кой носи отговорност за детските площадки

Последно променена в Петък, 05 Юни 2020 09:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам