logomamaninjashop

Защо маникюрът в почивните дни не е достатъчен

Седях на леглото, разсеяно гледах в телефона, превъртайки лентата на Instagram с постове на успешни майки. От прегърбената поза гърбът започна да ме боли, но вече не можех и да седя удобно. От детската стая се чу тънък гласец: "Мамо, не мога да спя." Всичко, което можах да изтръгна от себе си, беше: "Добре, скъпа." Нито помощ, нито някоя утешителна думичка, защото ми бяха свършили и силите, и думите. - споделя блогърът Даяна Сполдинг в платформата mother.ly.

Милият ми съпруг внимателно ме попита: „Добре ли си?“

Замислих се какво да му отговоря. Превъртайки в главата си масата неща, които трябваше да свърша (това, което сега наричат „умствено натоварване“), почувствах обичайната тревога, вина и стрес. Замислих се как познатите ми жени отговарят на този въпрос. Не с фразата: „Отлично! Прекрасно!“, която произнасяме твърде бодро за по-голяма убедителност. Честният отговор, който даваме, когато се чувстваме приети, звучи така:

Скапана съм.

Нямам никакви сили.

По-добре не питай.

Всъщност грехота е да се оплаквам. В това отношение много ми провървя. Обичам да съм майка. Харесвам живота си. Затова вместо да призная всичко и да покажа своята уязвимост, отговорих на мъжа си:

- Добре съм. Просто днес беше… тежко.

- Добре, хайде да планираме този уикенд така, че да можеш да си отделиш няколко часа – отговори той.

Мъжът ми знае, че обичам да пиша статии за това колко важно е за майките да намират време за себе си. Той уважава тази идея и ме подкрепя както може. Истината обаче е, че само грижата за себе си не е достатъчна. Време е да престанем да убеждаваме жените, че маникюрът през уикенда ще реши проблема с майчиното прегаряне. Проблем, чиито корени са в социалните очаквания от тях.

До майката, която се крие в банята

c7f06923f7757ccddc9a4a0717631f6c XL

Никаква вана с пяна няма да заглуши постоянната тревога в душите ни.

Никакви епизодични срещи с приятелки в почивните дни не компенсират постоянната социална изолация в първите месеци след раждането на детето.

Няма сън, който ще възстанови загубената в лавирането между майчинство и кариера енергия.

Няма чаша вино, която ще ни избави от детските здравословни проблеми, които имат способността да се натрупват като снежна лавина, защото не успяваме да ги обсъдим с лекарите.

Майките "прегоряха" и обществото трябва да започне да се грижи за тях.

Изследване проведено през 2019 година от американското издание Motherly сочи, че 51% от жените не се справят със стреса на майчинството. Една трета от тях се оплакват от здравословни проблеми – както физически, така и психически. 85% твърдят, че не усещат обществената подкрепа за майчинството.

Осемдесет и пет процента.

Обществото ни предлага да се грижим за детето в среда, която не се грижи за нас. Затова, скъпи майки, моля, чуйте ме – прегарянето не е измислица. И не е по ваша вина.

Вие прегаряте, защото от момента, в който съобщите за бременността си или за намерението да осиновите дете, започват да ви бомбардират с непоискани съвети и истории колко ужасно е това, което ви предстои.

Вие прегаряте, защото ви се е наложило да се върнете на работа, преди да сте готови, докато слушате укори, че не кърмите достатъчно дълго детето си.

Вие прегаряте, защото изпитвате необходимост постоянно да се оправдавате, че сте напуснали добре платената си работа.

Вие прегаряте, защото обядвате каквото ви падне.

Вие прегаряте от постоянните опити да съвместите качествено прекараното време с детето с чистия и подреден дом.

Вие прегаряте, защото след цял ден суетене с двегодишното ви дете от вас се очаква да бъдете бодри и сексуално привлекателни за партньора си.

Вие прегаряте, защото всяка новина ви разстройва и изкарва от релси.

Вие прегаряте, защото не минава ден, без нещо да ви напомни, че така и не сте възстановили предишната си форма след раждането. Къде се дяна идеалната ви фигура?

Вие прегаряте, защото постоянно четете и слушате съвети за „най-добрите методи на възпитание“ и се опитвате да ги съвместите с противоречивите наставления на близките си.

Вие прегаряте, защото колкото и да сте пестеливи, не успявате да намерите начин да се справите без дългове.

Вие прегаряте, защото знаете, че детето не бива да гледа още едно филмче, но не можете да приготвите вечерята иначе.

Вие прегаряте, защото третата бавачка за последните два месеца иска да напусне, а опашката за детска градина е невероятно дълга.

Вие прегаряте, защото тъгувате за приятелите си.

Вие прегаряте, защото се раздавате от толкова време, че сте забравили какво е да оставиш нещо за себе си.

Момичета, не бъдете просто майки!

e514404a8056d1fd816f3352e8f1c779 XL

Вече съм го казвала и ще го повторя: Майки, вие правите всичко както трябва. Просто днес майчинството е наистина трудно. И това, че сте прегорели, не е по ваша вина. Някои от изброените проблеми са решими, но повечето не. Защото не сте ги създали вие. Това са социални стереотипи и очаквания, от които майките се чувстват зле. Те са неверни, несправедливи и трябва да ги променим, защото никой друг не смята да го направи. И ще ни помогнат не ваната с пяна или чашата вино преди лягане, а решимостта да бъдем уязвими. Когато престанем да се съгласяваме с натрапената концепция за идеалната майка или идеалната жена. Когато решим да бъдем себе си, дори ако за това е нужно да признаем, че сме прегорели. Когато поискаме да бъдем честни.

Ако все още не сте се запознали с гледната точка на Брене Браун, която говори за уязвимостта, настоятелно ви препоръчвам да го направите. Тя твърди, че е смело да бъдеш уязвим. През 2013 г. в едно от своите интервюта казва: „Уязвимост е да се покажеш какъвто си и да позволиш на другите да го видят. Трудно е да се направи, ако се ужасяваш от мисълта какво виждат или си мислят околните. Когато ни ръководи страхът, от мнението на другите или от гласа на вътрешния ни критик, който нашепва: „Не си достатъчно добър.“ – тогава е много трудно да се покажеш какъвто си. В крайна сметка ние започваме да се оправдаваме, вместо просто да се приемем.“

Но, майко, какво би станало, ако просто приемеш, че си достатъчно добра? Дори в дома ти да цари безпорядък. Дори детето ти да се търкаля на пода в магазина? Дори, ако ти се струва, че всичко върви наопаки?

Какво ще стане, ако сред целия този хаос ти запазиш чувството си за достойнство и ценност?

Като кажеш не.

Като поискаш помощ.

Като признаеш от какво имаш нужда, без да се извиняваш.

И като подкрепяш другите майки в същото.

Да, първоначално може да те игнорират. Да хвърлят коси погледи по теб. Но решавайки да бъдем уязвими, открито и честно да изживеем майчинството си, подкрепяйки другите майки, ние ставаме по-силни.

Да бъдеш уязвим е много неудобно и изисква мъжество. Добрата новина е, че на тази планета няма по-храбри хора от майките.

Позволи си да се отпуснеш, майко. Няма да ти бъде лесно, но твоята смелост ще вдъхнови още една майка и докато се огледаш, промените в обществото ни ще започнат да се случват. И тогава наистина ще можем да се насладим на ваната с пяна.

Препоръчваме ви още:

Как се справяте?

Майка за един ден

Най-сетне невидима!

Последно променена в Понеделник, 17 Юни 2019 08:47

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам