logomamaninjashop

Жилища за динамични градски хора

Автор: Иво Иванов

Аз съм един неосъществен архитект. И като такъв, жадно се интересувам от архитектура и градска среда. Дето се вика, аз по жени не се заглеждам така, както по архитектурни планове на къщи. Фейсбук явно ме идентифицира като потенциален купувач и чат-пат любезно ми предлага горещи оферти за продажби на недвижими имоти.

Бутикова сграда в престижен столичен квартал. Модерни апартаменти с отлично разпределение, подходящи за динамични, млади, градски хора.

Увеличавам плана на етажа, любопитен да видя отличното разпределение: апартаментите са като кутийки и в тях няма място за маса за хранене, дори и за малка такава. Вмества се само миниатюрен барплот между кухненския бокс и двуместния диван, а вратата на спалнята опира в леглото.

Еее, ама тия хора са възприели минимализма съвсем буквално!

Това ще да са явно жилища за динамични млади джуджета-бизнесмени, викам си. Толкова динамични, че се хранят набързо „на крак“ вкъщи, или пък се хранят само навън. Динамично се къпят в миниатюрната баня и спят динамично в мъничката, но кокетна спалня. На сутринта динамично се обличат, защото в спалнята няма място за гардероб, който да ги бави. Така де, това са буржоазни отживелици.
Площта може и да е малка (колко му трябва на съвременния динамичен градски човек!), но пък за сметка на това жилищата се предлагат с множество екстри – луксозни общи части, луксозен асансьор. Имал съм „удоволствието“ да се возя в такъв асансьор – беше в луксозно изпълнена бутикова кооперация. Инокс, огледала, вградено осветление. Модерна работа! Само дето като се качи трети пътник, асансьорът пропада със старомоден трясък в мазето... пардон, в луксозния сутерен, и блокира. Всички трябва да слязат и да продължат по стълбите, за да тръгне отново.
За артистичните души пазарът на недвижими имоти предлага кокетни мезонети с разчупени линии и романтична тераса с прекрасна гледка. Разбирай, стаите са осмоъгълни и няма къде един гардероб да туриш (и въобще, каквато и да е мебел с формата на правоъгълен паралелепипед). Таваните са скосени и не можеш да ходиш изправен. Терасата е метър на метър, с изглед към изпраните гащи на съседката отсреща. Водени основно от грижата за социализацията между хората в този все по-отчужден свят, проектантите разполагат максимално количество апартаменти на малка площ. Това обаче не е оправдание да жертват функционалността. 

Лагом - семпло и умерено по шведски

302653 P ok

По света проектират и по-малки жилища, които обаче са далеч по-ефективно разпределени и е намерено място дори за сервизни помещения, за които у нас явно никой архитект не е чувал. Във всеки дом обикновено се ползват неща като пералня, сушилня (особено ако няма балкон), прахосмукачка, дъска за гладене, ютия, кофи, мопове, перилни препарати, завивки и т. н. – къде се предполага, че обитателите на бутикови сгради ново строителство ще съхраняват всичките тези вещи?
У нас, дори и сравнително големи по площ жилища, страдат от крещяща липса на функционалност при проектирането на помещенията и така пространството се прахосва. А то никак не е евтино.

По правило у нас жилищата не се строят, за да ти е удобно и уютно в тях, а да ти вземат парите. Това не са жилища за хора, а за кредитополучатели и ипотекоизплащатели.

И тук изобщо не отваряме болезнената тема за качеството на новото строителство, да не говорим пък за естетика, а оставаме на ниво елементарна функционалност и практичност.
Човек би очаквал, че няма какво пък толкова да се обърка при зонирането на един правоъгълник, но въображението и размахът на българските архитекти не познават граници!

По размах с тях могат да се мерят само брокерите на недвижими имоти. Добрият имот има 3 основни характеристики, казват специалистите: локация, локация и пак локация. Агенциите за недвижими имоти следват неотклонно този принцип и затова всичките жилища, които предлагат, са с перфектна локация – близо до центъра, на изключително комуникативно и същевременно тихо място, с южно или югоизточно изложение, в близост до спирки на градски транспорт, магазини, училища и детски градини, и с панорамна гледка към Витоша. Почти няма апартамент, който да не е с панорамна гледка към Витоша, така че ако търсите точно такъв, ще е трудно да намерите.

Ако не са близо до центъра, то задължително са в престижен квартал или в бързоразвиващ се квартал с голям потенциал. Демек, няма улици, за тротоари да не говорим и за придвижването от колата до входа трябва да предвидите гумени ботуши за джапане в калта и фенерче да си осветявате пътя, като се стъмни. Най-близката спирка на градския транспорт е на около 2 км.

Уютен дом

253433 ok

 

Щастливец съм, че живея в непрестижен и немодерен квартал с паркове, градинки и добре планирана, стара социалистическа инфраструктура с достатъчно отстояние между блоковете. В София някои квартали са силно надценени, докато други са силно подценени. Жителите на подценените само печелим от това, но по-добре да си траем. Едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа например, че непопулярните южни склонове на Стара планина крият огромен потенциал и са по-добри за живеене от ултра мега фаворизираните северни склонове на Витоша. Заради слънцегреенето. През зимата слънцето в Бояна залязва доста по-рано, ако не сте забелязали. Проблемът е в липсата на хубави пътища, но това е въпрос на време, предполагам. При всички положения, за всички ни е по-добре градът да расте на север, отколкото да се ‚уплътнява‘ като се застрояват де що има градинки и детски площадки. Аре нема нужда да сме си чак толкова близки!

Иначе за строителните предприемачи, архитекти и строители на подобни бутикови сгради с модерни апартаменти тип ‚боксотоалетниера‘, за които хората плащат една торба пари и се заробват с кредити към банките за години напред, е отредено специално място в Ада – светло, просторно, функционално и с изключително добра локация...
Нищо чудно някой ден чуем по новините: „Столичният брокер С. И. е бил застрелян около 10 часа тази сутрин на тихо, но комуникативно място... "


Препоръчваме ви още:

Улици с люляци

 

Последно променена в Събота, 16 Юни 2018 23:15

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам