12 журналисти от словашката обществена медия хвърлиха оставки заради цензура

OFFNews 01 юни 2018 в 10:41 6925 0

Pixabay

Дванадесет известнии журналисти от Словашката обществена телевизия и радио (РТВС) подадоха едновременно оставки вчера, протестирайки срещу шефа на телевизията, предаде БТА.

Те пуснаха във Фейсбук видео, в което обвиняват ръководството на обществената медия в цензура и в политически натиск върху служителите.

В словашката медийна среда цари брожение, след като Ярослав Резник бе назначен за шеф на РТВС през август м.г., което доведе до поредица от оставки и уволнения на радио и телевизионни журналисти.

Резник обвини няколко журналисти в непрофесионализъм и политически пристрастия, като каза, че иска да върне ролята на публичната медия като обществен посредник, в който се излагат различни мнения.

В началото на май около 200 журналисти, включително неколцина от критични срещу правителството медии, изразиха солидарност със своите колеги, оказали се на критичния прицел на Резник. Към него бяха отправени и призиви за повече прозрачност от организаторите на ежеседмичните протести, предизвикани от убийството на младия разследващ журналист Ян Куциак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови