АЕЖ: Да дадем сигнал - жива верига от Радиото до Телевизионната кула

OFFNews 24 септември 2019 в 13:51 2506 0

Да направим жива верига в защита на свободата на словото, призова Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по повод кризата в управлението на БНР.

Събитието е планирано за 26 септември, четвъртък, и е под мотото "Да дадем сигнал!". Символично, живата верига ще бъде от сградата на Радиото на "Драган Цанков" до Телевизионната кула - по "маршрута" на спрения сигнал на БНР на 13 септември.

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Цензура в Българското национално радио и повсеместен натиск върху журналистите в България. Въпреки многобройните свидетелства за натиск върху ръководството на БНР, институциите в България отказват да предприемат действия", пишат инициаторите от АЕЖ.

"Прокуратурата разследва единствено техническата страна на въпроса и ясно установи - нямало е техническа причина излъчването на Програма "Хоризонт" да прекъсне. Щом не е техническа, очевидно е, че причината е друга. Каква? Прокуратурата отказва да провери. Съветът за електронни медии изглежда безпомощен и объркан и не смее да приложи закона, който му дава право да уволни генералния директор на радиото. Депутатите са арогантни и бягат от отговорност, все едно не те изпратиха в СЕМ хора, нямащи нищо общо с журналистиката", допълват от АЕЖ. Затова асоциацията кани журналисти и граждани на протеста. "Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа", призовават организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови