АЕЖ: Недопустимо е БНТ да бъде управлявана от човек като Кошлуков

OFFNews 24 април 2019 в 13:24 5592 2

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия, обявиха от организацията.

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков", се казва в изявлението.

По-рано днес Съветът за електронни медии СЕМ одобри Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, след като излезе окончателното съдебно решение с присъда за титуляра Константин Каменаров и той се налага да напусне поста предсрочно.

Членове на регулатора коментираха по време на днешното заседание, че са провели серия от разговор с потенциални кандидати за и.д., но сред тях единствен Кошлуков е приел номинацията.

"Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията", допълват от АЕЖ.

Оттам посочват още, че "самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

24.04 2019 в 18:52

Точно защото е недопустимо, те ще го назначат. За да демонстрират още веднъж, че могат да правят каквото си искат.

10571

1

Hissarion

24.04 2019 в 15:22

Цялото СЕМ са за смяна, барабар с Кошлука. Да си отиват в Атака да пляскат в ритъма на барабаните.