АЕЖ: Николай Бареков си позволява да обвинява журналисти в своите грехове

OFFNews 14 август 2017 в 15:01 4351 2

Снимка Снимка Сергей Антонов (offnews)

Политикът Николай Бареков, свързван с укриване на данъци и източване на милиони от КТБ, днес си позволява да обвинява журналисти в своите грехове. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти по повод атаката на новия политик в прокуратурата срещу свои бивши колеги.

Евродепутатът е написал в профила си във Фейсбук, че е сезирал Главна прокуратура за „корупционни практики, укриване на доходи и пране на пари чрез закупуване на луксозни имоти“ от водещата в Нова тв Анна Цолова и подготвя подобни сигнали за водещите Антон Хекимян от БТВ, неговия продуцент Анна Тодорова и Виктор Николаев от Нова тв.

"Безкрайна наглост е формулирането на подобен сигнал от лице, за което Националната агенция по приходите е установила, че не е подавал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. През 2014 година НАП постанови, че Бареков дължи над 35 хиляди лева данъци, заедно с лихвите. Ревизионният акт е потвърден на първа инстанция, предстои произнасянето на ВАС", посочват от АЕЖ.

От организацията обясняват, че съвсем наскоро от резюмето на обвинителния акт за източването на Корпоративна търговска банка стана ясно, че до Бареков и политическия му проект са стигнали над 25 милиона лева от фалиралата банка.

Асоциацията на европейските журналисти – България смята, че би било изключително неуместно, ако институциите започнат да оказват натиск върху журналисти, вследствие на сигнали от лицето Николай Бареков. Преди да започне каквато и да била проверка, е необходимо е много внимателно да се прецени, доколко тези сигнали изобщо съдържат конкретни данни за нарушения. Далеч по-важна задача на компетентните органи би трябвало да бъде търсенето на отговорност от Бареков за щетите, нанесени на данъкоплатците чрез невнасяне на данъци и евентуалното получаване на неправомерни средства от фалиралата банка.

"Смятаме въпроса за заплащането в медиите за изключително важен и неведнъж е посочвала, че наличието на доходи в сивия сектор не се отразява добре на медийната среда. Държавата и собствениците на медии са длъжници на журналистите в това отношение. Всяко разследване, започнато срещу журналисти, след сигнали от компрометирани политици обаче, би граничило с репресия и неминуемо би предизвикало нашата остра реакция, включително и чрез сезиране на международните ни партньори", заявяват още от АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови