АЕЖ: В Телеграф са прави - прокуратура в плен на олигарси значи диктатура

OFFNews 10 юни 2019 в 13:23 2296 0

Асоциацията на европейските журналисти – България следи казуса с търговската марка на вестник "Телеграф", чието заличаване според публикация в изданието е постановено от Софийската районна прокуратура, посочват от организацията.

От АЕЖ обясняват, че още в деня, в който случаят придоби публичност, са се свързали с Васил Захариев, главен редактор на вестника и са поискали копие от прокурорското постановление, за да се запознаят с него в пълнота, доколкото в публикуваното факсимиле в "Телеграф" има заличени пасажи, но до момента документът не ни е предоставен.

За АЕЖ – България свободата на словото е ценност, която трябва да бъде отстоявана твърдо и във всяка ситуация. Винаги сме твърдели, че държавните институции трябва да са много внимателни, когато предприемат действия по отношение на журналисти и медии и трябва добре да обясняват мотивите си, за да не се създаде усещането за репресия и цензура. Медиите са част от специален род обществени отношения и не случайно в Конституцията на Република България съществува специален член (чл. 40), който ги защитава, посочват от журналистическата организация.

Както правилно отбелязва и в. Телеграф в статията си от 7 юни, оспорването на търговска марка е въпрос от гражданското право. Остава обаче загадка защо, след като е наясно с това, главният редактор на вестника е сезирал МВР за предполагаемо престъпление от сайт със сходно име, добавят от АЕЖ, уточнявайки, че само съд би могъл да реши казуса, ако съществува спор за търговската марка.

От организацията призовават да не бъдат предприемани действия, които биха могли да се разгледат като ограничаване на свободата на изразяване, без да има влязло в сила съдебно решение.

В заключение, бихме искали да цитираме едно от изреченията в уводната статия на в-к "Телеграф" по казуса: "Ако прокуратурата падне в плен на олигарсите, резултатът ще е само един – мракобесна диктатура". Съгласни сме. Винаги сме го твърдели. Надяваме се все повече хора да осъзнаят, че защитата на човешките права, сред които е и правото на изразяване, не е въпрос на политически пристрастия, завършва позицията на АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови