АЕЖ: В най-кратки срокове трябва да бъде избран нов генерален директор на БНТ

OFFNews 24 април 2019 в 09:08 1362 0

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призовава Съвета за електронни медии да насрочи конкурса за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия в най-кратки срокове.

След потвърждаването на осъдителната присъда, която прави оставането на Константин Каменаров на този пост невъзможно, СЕМ трябва да избере на днешното си заседание временно изпълняващ длъжността, припомнят от АЕЖ и допълват:

Телевизията се нуждае от ясна и стабилна перспектива затова настояваме СЕМ да не се бави с обявяването на новия конкурс за титуляр.

Последният период бе белязан от несигурност, свързана със съдебния процес срещу Каменаров. Подобна обстановка може има смразяващ ефект върху работещите в телевизията, които съвсем резонно започват да се страхуват за бъдещето си при различните сценарии, които се обсъждат. В такава ситуация е трудно БНТ да изпълнява своите задължения като обществена телевизия.

Завършилото с осъдителна присъда дело срещу генералния директор на телевизията със сигурност има и имиджов ефект върху публичния образ на медията.

Всичко това се случва в момент, когато е особено важно да има професионални медии, на които обществото да знае, че може да се довери в морето от непроверена информация.

По тази причина е важно СЕМ да изпълни отговорността, която има според закона, и да направи всичко възможно за стабилизирането на телевизията. Това може да се случи с избор на нов генерален директор и нов професионален ръководен екип, като е особено важно новият директор да се ползва с необходимия авторитет сред професионалната общност и името му да стои далеч от всякакви скандали.

СЕМ вече обяви намерението си да проведе конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио в средата на май. Създалата се ситуация предоставя възможност конкурсите за директори на двете обществени медии да се състоят почти паралелно. Това е добър повод за по-широк обществен дебат за ролята на обществените медии и АЕЖ е готова да участва в него.

Важно е изборът на генерални директори да се проведе независимо от политическата конюнктура и съотношението на силите, което ще покажат изборите за членове на Европейския парламент. СЕМ неслучайно е независим орган и би трябвало да може с действията си да докаже, че тази независимост е реална.

В този момент е важен и въпросът за продължителността на мандатите на генералните директори. Преди седмици депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха законопроект за удължаването на мандатите от три на пет години. След това бързо го оттеглиха за след избора на нов генерален директор на БНР. Оказва се, че сега ще трябва да се изчака и избора на директор на БНТ. Не e без значение обаче, че една от разпоредбите в законопроекта предвиждаше той да се прилага и за заварено положение, т.е. мандатите на настоящите директори да се удължат от три на пет години. Далеч по-логично е обаче, ако някой ще управлява дадена институция пет години, той да бъде избран на базата на концепция, която има подобен хоризонт, а не след като е изработил концепция за развитие на обществената медия за следващите три години, да получи автоматично правото да ръководи пет. Затова е добре да бъде изяснено предварително какъв ще бъде мандатът на новите директори и кандидатите да се явят на конкурс със съответната концепция. Очакваме СЕМ да има проактивна роля в този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови