АЕЖ: Журналистите са на предна линия в борбата с COVID-19, не ги карайте да търсят заболели

Асоциацията призовава медиите и властите да не всяват паника и да внимават да не се допуска информационно затъмнение по време на епидемията

OFFNews
15 март 2020 в 19:45 | 1395 |1

Журналистите са на предна линия в борбата с COVID-19 и се нуждаят от защита, коментира в позиция по повод епидемията от COVID-19 Асоциацията на българските журналисти (АЕЖ). 

АЕЖ призовава работодателите да осигурят лични предпазни средства за репортерите, отразяващи епидемията. 

"Всеки ден журналисти рискуват здравето си и е редно да имат маски и защитни облекла, за да запазят себе си и близките си. Осигуряването на предпазни средства е ангажимент на работодателите, но в извънредната ситуация, в която се намираме, държавата би могла също да съдейства. Това ще помогне обществото да продължи да бъде коректно информирано и до него да достигат препоръките на официалните власти", се казва в позицията.

От АЕЖ призовават медиите да не излагат репортерите на ненужен риск – например да бъдат карани да търсят заболели, за да ги интервюират. Подобно поведение е безотговорно и спомага за разпространяване на заразата, подчертават от организацията.

Ето какво още добавят оттам в специалното обръщение по повод епидемията:

"Апелираме към медиите за отговорно отразяване – без всяване на паника, без фалшиви новини, без непроверени препоръки и съвети, но и без неглижиране. Призоваваме държавните власти също да не допринасят за създаването на паника. Те трябва да оправят правилни и добре премерени послания, които не водят до неглижиране, но и избягват непродуктивната паника.

От седмица журналистите отразяват среднощни заседания и брифинги. Този 24-часов режим е огромно изпитание за тях и за медиите, които трябва да работят денонощно, за да информират аудиторията си. Журналистите, които също имат семейства, не възразяват да работят по всяко време на денонощието, когато наистина се налага, но и техните възможности не са неизчерпаеми и е добре да се насочват рационално. Неминуемо извънредната ситуация ще рефлектира и върху медийния пазар и е възможно да има сериозни финансови последици точно върху хората, които в момента полагат неимоверни усилия за доброто осведомяване на обществото.

Случващото се не бива да се използва и за ограничаване на достъпа до информация. При положение, че парламентът продължава да заседава, не е оправдано да се ограничава достъпът единствено на журналистите. От съществен обществен интерес е да не се допуска информационно затъмнение заради разпространението на COVID-19.

Не на последно място, днешната криза е време за солидарност. Обществото трябва да е солидарно с медицинските специалисти, както и с всички онези професии, които заради естеството на работата си, са изложени на по-голям риск. Журналистите са представители на такава професия. Благодарение на тях милиони хора получават навременна и точна информация за рисковете и начините за предпазване."

Препоръчани материали
Кики

Рейтинг : 2284

16.03 2020 в 05:05 1
+ 8
- 0
И ако могат, българските журналисти да не задават инфантилни въпроси на пресконференциите и да слушат внимателно какво им се казва там, за да не ни лазят по нервите.