АЕЖ защити Би Ти Ви от нападките на Валери Симеонов

OFFNews 11 февруари 2020 в 15:58 2220 1

Aсоциацията на европейските журналисти – България обяви, че изразява категоричното си несъгласие с атаката срещу журналисти от Би Ти Ви от страна на заместник-председателя на парламента Валери Симеонов. В студиото на БНТ тази сутрин Симеонов обвини в корупция двама журналисти от Би Ти Ви и ги заплаши с привикване от прокуратурата.

Миналата седмица бизнесменът Цветомир Найденов обвини БТВ, че не е оповестила данните от папка, която той е предоставил на медията през декември. Това стана повод и за днешните нападки на Симеонов.

Сигнал с твърдения, че Би Ти Ви и на “Дневник” не са публикували предоставена от него информация, бе получен и в АЕЖ и от Найденов, съобщава организацията.

След разглеждане на случая, АЕЖ застава зад позициите, публикувани от “Икономедия” АД и Би Ти Ви Медия Груп. В подробно изложение Дневник обясни, че ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в “пощенска кутия” за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината, припомнят от АЕЖ.

"По никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация при условие, че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии.

Журналистите не могат да бъдат обинявани в укривателство. Функция на журналистиката да е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове.

Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет.

Това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че “Икономедия” не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу Би Ти Ви трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността ѝ.

АЕЖ категорично застава в защита на журналистите и правото им на редакционна независимост. АЕЖ ще информира за случващото се и международните си партньори.

АЕЖ наблюдава внимателно медийните проявления на бизнес конфликта между някогашните съдружници още от миналото лято. С притеснение отбелязваме тенденциите в редица медии да се появяват анонимни публикации, защитаващи единствено тезата на едната, или другата страна, без да бъдат търсени фактите.", се казва в позицията на АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

11.02 2020 в 16:44

Този "смрад"-льо Симеонов отново си позволява много повече отколкото може да понесе...Боже,Боже,какви огромни кретени си отгледал....