Антон Хекимян взе Голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ 2019

Емилия Антова 04 юни 2019 в 09:42 3238 1

Снимка Стефан Марков

Носител на Голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ 2019 е Антон Хекимян за всекидневно отстояване на високи професионални критерии.

Специална награда за цялостен принос в телевизионната журналистика получи Милен Цветков за ярко присъствие на телевизионния екран, за отстояване на собствена позиция за свободата на изразяване.

Отличията са за постижения в българския ефир от март 2018 до март 2019. Те бяха присъдени за девети път в курорта „Свети Влас“ от жури под председателството на проф. Ивайло Знеполски. Организатор на събитието е „Кръг 11“, обединяващ известни журналисти и интелектуалци.

В надпреварата този път са участвали 70 предложения, сред които са отсети 19 номинации - сред тях са имената на Георги Любенов, Светослав Иванов, Виктор Николаев, Милена Милотинова, Поли Златарева, Ганиела Ангелова, Диана Радева, Любо Огнянов, Кристина Газиева, Златимир Йочев, Жени Марчева, Александра Кръстева и др.


Носители на Голямата награда „Свети Влас“ досега са били Бойко Василев (2018), Сашо Диков (2017), Иво Никодимов (2016), Миролюба Бенатова и Мартин Карбовски (2015), Добрина Чешмеджиева (2014), Елена Йончева (2013), Емил Кошлуков (2012) и Диана Найденова (2011).

„Тази година за жалост журналистите трябваше да работят изцяло по дневния ред на политиците - в среда на озлобление и прекомерни политически амбиции, което постави медиите в безсмислена ситуация“, отбеляза проф. Знеполски. Той се пошегува, че обмисля да инициира подписка за надбавка за вреден труд за работещите в телевизиите.

Организаторите на събитието почетоха с кратко филмче 100-годишнината от рождението на Петко Бочаров (1919-2016).

Преди награждаването се проведе дискусия на тема „Тенденции в журналистиката през 2019 година“ с водещ Иван Гарелов. Той коментира, че продължава „коситбата“ на честни и безкомпромисни журналисти в телевизиите – след случващото се в Нова тв тези дни е освободен като автор и водещ на предаването по Bulgaria on Air „Необичайните заподозрени“ и Георги Лозанов.

Липсата на медиен пазар и липсата на свобода на словото бяха основните коментирани теми. Споделена беше тревогата, че държавата чрез еврофондовете се оказва най-големият работодател и се отнася към медиите като към подчинен.

„В България политическата власт победи журналистите. Това се вижда най-вече по изборите – политиците решават как ще общуват с аудиторията, правят с медиите каквото си искат. Журналистите са страничен елемент“, отбеляза Георги Лозанов.

„Зависимостта на медиите става все по-видима и това е световна диагноза. Пада доверието в журналистиката. Медиите стават излишни. Социалните мрежи изключват журналистиката и професията става заплашен вид. Хората се самоинформират, а това е опасно като самолечението. Журналистиката може да оцелее, ако предлага качествен продукт – истината“, допълни Лозанов.

Като сериозен проблем в гилдията Иван Гарелов посочи липсата на солидарност. „Журналистите воюват един срещу друг. Когато някои го „отстрелят“, другите се радват“, отбеляза с огорчение той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови