Арестуваха фоторепортер, снимал полицаи преди протеста срещу Гешев

OFFNews 14 септември 2019 в 19:06 11082 0

Веселин Боришев

Снимка личен архив

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан преди вчерашния протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, съобщи днес изданието.

Боришев е преживял една нощ в ареста на Първо районно управление в София.

Около 17 ч. в петък той се намирал сам на пейка в градинката на хотел "Рила", където очаквал началото на протеста. Фотоапаратът му бил вкъщи, а това вкъщи е буквално на крачки от мястото, където започнали да се събират полицейски части. Извадил телефона си и защракал, но това предизвикало груба реакция от страна на униформените.

„Подвикваха ми нахакано „Кой си ти, бе?“, „Защо снимаш?“, пуснаха в обръщение и доста "конкретни" определения за мен. Поисках и те да се легитимират. Продължих да снимам с едната ръка, с другата бръкнах в джоба и извадих визитника, където е служебната ми карта, и им го метнах. "Ей сега вече работата е за белезници", каза единият и тогава ме закопчаха“, разказа пред OFFNews колегата Боришев.

Така се озовал в Първо районно управление на МВР в столицата. Едва към 19 ч. успял да позвъни на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е бил оставен в ареста на полицейския участък за цялата нощ. Днес в 14 ч. се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е оправдан и освободен.

В разговор с OFFNews защитникът му Хаджигенов посочи, че задържането на фоторепортера е станало по Указа за дребното хулиганство. „Но вече имаме оправдателно решение, за колегата ви няма да има никакви последствия. Още в понеделник ще обжалваме самото задържане – бил е закопчан по време на работа, легитимирал се е, това е недопустимо“, коментира Хаджигенов.

"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", обясни адвокат Хаджигенов, цитиран от ClubZ.

Той припомни, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не може да се отнася до случаите, когато те са на работа.

Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

ClubZ отправи и следното питане към вътрешния министър: "Кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения?" Колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или протестът срещу Гешев е особен случай и актът на полицията има за цел сплашване?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews