Австралийски вестници пуснаха цензурирани първи страници в знак на протест

OFFNews 21 октомври 2019 в 12:12 3407 0

Снимка Twitter

Най-големите австралийски вестници публикуваха "цензурирани" първи страници със зачертан с черно текст в знак на протест срещу ограниченията за печата, съобщиха световните медии. 

Общо десет издания изразиха по този начин недоволство срещу новото законодателство по отношение на националната сигурност, което според журналистите ще въведе цензура върху свободното слово. 

Правителството заяви, че подкрепя свободата на печата, но "никой не трябва да е над закона".

В понеделник кампанията на протестиращите "Право да знам" бе подкрепена и от няколко телевизионни, радио и онлайн издания.

Майкъл Милър, изпълнителен директор на News Corp Australia, публикува в социалната мрежа туитър изображение на зачертаните с черно текстове на първите страници, като призова обществеността да попита правителството: "Какво се опитват да скрият от тях".

Вестници като "The Sydney Morning Herald" и "The Age" също пускат начални страници със затъмнен текст. 

Управляващият директор на Australian Broadcasting Corporation (ABC) Дейвид Андерсън заяви, че "Австралия е изложена на риск да стане най-секретната демокрация в света". 

През юни т.г. полиция нахлу в редакцията на Australian Broadcasting Corporation (ABC) и в дома на журналист от News Corp Australia. Тогава двете медии обявиха, че акциите идват след техни разследвания по изтекла информация - за военни престъпления и за предполагаем опит на правителствена агенция да шпионира австралийските граждани.

В неделя австрийското правителство обяви, че е възможно трима журналисти да бъдат изправени пред наказателно преследване. 

Протестиращите медии посочват, че промени в законодателството в последните две десетилетия, вкл. някои съвсем скорошни, са ограничили възможността за журналистически разследвания и правото на информираност на обществото. Последните промени са в посока на ограничаване на контрашпионажа. Журналистите настояват за медиите и за лицата, подаващи сигнали за нарушения, да бъдат допуснати изключения за съобщаване на чувствителна информация.

Премиерът Скот Морисън добави, че свободата на печата е важна за демокрацията в страната, но каза още, че трябва да се спазва "върховенството на закона", като заяви, че самият той, журналистите както и всеки друг гражданин трябва да се съобразява със законодателството.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews