БХК за побоя над Слави Ангелов: Властите са длъжни да установят поръчителите

OFFNews 18 март 2020 в 20:04 3417 0

Жертва на едно такова покушение не е само непосредствено пострадалото лице, но цялата журналистическа гилдия и самото право на обществеността да бъде информирана по важните за всички ни въпроси, посочва Българският хелзинкски комитет по повод побоя над журналиста Слави Ангелов.

Правозащитната организация акцентира, че "властите дължат бързо и ефективно разследване, което да установи виновните. Това включва не само непосредствените извършители, но и тези, които са им възложили и съдействали в това престъпно деяние."

Публикуваме пълния текст на становището на БХК:

"Като организация за защита на основните права на човека, каквото е и правото на свобода на изразяването и достъпа до информация, Българският хелзинкски комитет изразява тревогата си от поредния случай на насилие над български журналист, а именно – побоят над дългогодишния криминален журналист Слави Ангелов, нападнат и пребит с метални тръби от неизвестни лица близо до дома си във вторник вечерта (17 март 2020 г.). От огласеното в медиите става ясно, че нападателите са били маскирани, не са ограбили жертвата си и - докато двама са извършвали побоят, трети го е заснемал с мобилен телефон. Тези обстоятелства будят подозрението, че нападението е свързано с журналистическата работа на Ангелов.

Всяко насилствено престъпление е укоримо, но особена е тежестта на тези, чиято цел е да „задушат“ журналистическата работа и да сплашват журналистите, за да не огласяват факти и информация. Жертва на едно такова покушение не е само непосредствено пострадалото лице, но цялата журналистическа гилдия и самото право на обществеността да бъде информирана по важните за всички ни въпроси.

Подобни сплашващи деяния имат парализиращ ефект върху журналистическата работа и подронват силно свободата на изразяване в обществото. Поради този техен разрушителен ефект върху тъканта на демокрацията, властите дължат бързо и ефективно разследване, което да установи виновните. Това включва не само непосредствените извършители, но и тези, които са им възложили и съдействали в това престъпно деяние.

Призоваваме разследващите органи при МВР и наблюдаващата прокуратура да проявят енергичност и ефективност за скорошното установяване на всички отговорни лица."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови