БНР не е информирало никого, че спира Хоризонт за часове

OFFNews 13 септември 2019 в 12:41 6818 0

Снимка Мая Младенова

БНР не е информирало Комисията за регулиране на съобщенията за т. нар. "профилактика на предавателите", която остави цяла България без програма Хоризонт днес. Това заяви член на ведомството пред OFFNews.

Според него това е грубо нарушение на обществената медия - както на разрешението, издадено от КРС, така и на техническите изисквания.

"Не, не са ни уведомявали, нашата контролна служба е констатирала прекъсването и едва тогава са дали обяснение за технически проблем", обясни членът на КРС.

Според него след като от ведомството ги потърсили, Хоризонт обяснили, че "има проблем с техническия пренос на сигнала до предавателите" и дали уверения, че ще го отстранят.

Подобно обяснение е абсолютно смешно, защото още от вчера в радиото всички знаят, че сигналът на популярната програма ще спре точно по време на предаването на Силвия Великова. Ето и новината, която трябваше да се чете в ефир.

Както се вижда от факсимилето, се говори за "техническа профилактика", а не за "технически проблем", каквото е обяснението за пред КРС. 

По-рано се оказа и че СЕМ също не знаят защо медията заглушава собствения си сигнал. Медийният регулатор вече започна проверка на действията на ръководството на БНР.

Днес от Асоциацията на европейските журналисти – България отправиха питане към представителите на Българското национално радио и на държавата – Кой и как взе решение за профилактиране на най-слушаната програма на БНР в най-слушaното време?

Безпрецедентно всички предаватели за наземно разпространение на Програма “Хоризонт”, най-слушаната програма на общественото радио, бяха изключени от 6 до 11 часа днес. По това време са и двете най-слушани предавания на програмата – “Преди всички” и “Хоризонт до обед”.

Съобщението за “предварително планирана” профилактика се появи на сайта на радиото късно предната вечер, а замлъкването на програмата съвпадна с тежкия вътрешен скандал, свързан с отстраняването на известната журналистка Силвия Великова, която трябваше да бъде водещ на петъчното издание на “Преди всички”, но бе заменена след решение на ръководството. Предаването се осъществи от друг екип, който показа солидарност с Великова, но можеше да бъде слушано само по интернет, пишат от АЕЖ.

По този повод АЕЖ отправя въпроси:

Имало ли е досега случай на техническа профилактика на всички предаватели на дадена програма, и по-специално на Хоризонт? Призоваваме ръководството на БНР да каже кога през последните години или дори в историята на радиото са изключвани едновременно всички предаватели. Необходимо е да се посочат и часовите интервали, ако е имало подобни случаи.

Кога е взето решението? Настояваме за документ с видима дата, на която е взето решението за профилактика.

Има ли документи за съгласуване с институциите? Съществува ли кореспонденция с Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии или друг орган по отношение на планираната профилактика?

Съгласно член чл. 44, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията “Държавата взема необходимите мерки за гарантиране разпространението на програмите на БНР и БНТ на цялата територия на страната при осъществяване на политиката в областта на електронните съобщения”.

Очевидно е, че за периода от 6 до 11 часа на 13 септември, държавата не е изпълнила тези свои задължения и не е взела необходимите мерки за гарантиране на разпространението на най-слушаната програма на БНР, вероятно нарушавайки конституционното право на информация на част от населението на Република България, заявяват още от организацията.

От АЕЖ се обръщат към СЕМ, КРС и министър-председателя Бойко Борисов с настояване да предприемат действия за изясняване на изложените въпроси.

Освен към свободата на словото и правото на получаване на информация, заглъхването на най-слушаната програма на БНР на територията на цялата страна има отношение и към националната сигурност. В случай на бедствие, наземното радиоразпространение е най-устойчивото средство за масово осведомяване. Не е случайно, че Законът за радиото и телевизията предвижда задължение за БНТ и БНР незабавно да предоставят програмно време на държавните органи, в случаи на бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица. Как БНР би могло да изпълни ефективно това свое задължение, докато се профилактират всички предаватели на най-слушаната му програма?, питат от журналистическата асоциация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови