БНТ с 5 награди от Тур Филм Фест

OFFNews 05 май 2020 в 11:36 3723 0

Снимка БНТ

Гложенският манастир - кадър от поредицата „Домът на вярата“ – „Гложенски манастир Св. Георги Победоносец”

Българската национална телевизия (БНТ) спечели пет награди от 16-то издание на Международния фестивал за туристически продукции Тур Филм Фест "На източния бряг на Европа", България.

Тази година фестивалът се проведе онлайн, а заявки за участие подадоха 54 филма от 24 държави, сред които България, Алжир, Хърватска, Австрия, Франция, Саудитска Арабия, Сърбия, Южна Африка, Дания, Германия, Литва, Чили, Португалия, Испания, Словения, Мианмар, Република Сръбска, Япония, Азербайджан, Япония, Македония, Република Индонезия, Русия, Норвегия и др.

Наградените филми на Българска национална телевизия са пет в различни категории.

В категория "Туристическа дестинация" за документален филм е награден филмът от поредицата „Олтарите на България“ – „Стражи на спомена“ - филм за Самуилова крепост. 

Другият филм от поредицата „Олтарите на България“ с награда в категория "Туристически продукт - Културен туризъм" за документален филм е „Цветовете на спомените“. Това е разказ за втъканата история в празничните български носии. 

С награда от фестивала за туристически продукции - Тур Филм Фест в категория "Туристически продукт - Културен туризъм“ за телевизионно програма е №1 ТУРИЗМЪТ – „Исторически парк - Пътешествие в миналото“. Документалният филм представя създаването и развитието на атракциона „Исторически парк“, различните му компоненти, мнения на организатори и посетители.

Награда грабна и НА ОПЕРА С БНТ2 в категория "Събития“ за документален филм с „Огънят-празникът“, където темата е за бляскавата гала, с която Операта в Пловдив слага началото на най-мащабното до този момент издание на летния фестивал - Opera Open- 2019. 

В категория "Религиозен туризъм" - за телевизионна програма се отличи филмът от поредицата „Домът на вярата“ – „Гложенски манастир Св. Георги Победоносец”. Филмът показва на зрителите традициите на духовния живот, като ни запознава с онези обители и пазители на българщината през вековете, които са живи и до днес. 

Всички наградени филми на фестивала могат да се гледат он-лайн на сайта на Тур Филм Фест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови