БСП пита: ГЕРБ ли реди гостите в БНТ

OFFNews 04 март 2018 в 16:00 17057 3

Георги Любенов

Журналистически ли е подборът на гостите в предаванията на БНТ или има събеседници, натрапени от партийни централи? Кой решава дали първо в стола срещу водещия да седне представителят на БСП, а след него - на ГЕРБ или обратното? 

Намек за натиск от страна на управляващите направи тази сутрин Корнелия Нинова. Лидерът на левицата беше първият гост в "Денят започва с Георги Любенов" по обществената телевизия.

Основната тема на интервюто бе ЧЕЗ: продажбата на компанията на никому неизвестната до преди това Гинка Върбакова от Пазарджик, но сдобила се с бизнес за милиони; подозрението, че това не може да се случи без гръб от ГЕРБ; международният скандал, в който се замесихме; националната сигурност на страната.

Докато коментираше скандала, Нинова заяви: "Разбрах, че господин Цветанов (бел. ред. Цветан Цветанов) упорито е поискал да дойде след мен, за да ме опровергава...", и посъветва водещия когато в стола ѝ в студиото се настани зам.-председателят на ГЕРБ, да го попита какво всъщност иска партията му по отношение на сделката, защото разнопосочни изказвания на нейни представители показвали, че "те не са наясно какво ще правят".

Нинова подкрепи твърдението си с примери: "Валентин Николов, който при тях се занимава с енергетика, беше директор на АЕЦ "Козлодуй", вчера каза: "Аз не съм съгласен държавата да дава пари и да купува" (бел. ред. за да има държавно участие в електроразпределителното дружество). Делян Добрев излезе и каза: "Информацията за тази сделка е фалшива новина. Абсурд е да има такава сделка". Те не са наясно какво ще правят. Да даже при тях какво се случва".

Към края на 27-минутния разговор водещият Георги Любенов подчерта, че поканата за гостуването на Цветанов е на телевизията и все пак Цветанов дойде с готова реч - както по повод твърденията на опозиционния лидер, така и за "натрапения" ред - ГЕРБ да са след БСП.

"Тук искам все пак да благодаря на БНТ, че дава възможност и на политическа партия ГЕРБ да има своята позиция, защото, доколкото разбрах, госпожа Корнелия Нинова е говорила съвсем различни неща - че имало едва ли не задължение или искане от страна на ГЕРБ да бъдем след нея.

Участието след БСП според мен вече става задължително. Защото това, което чух, докато госпожа Корнелия Нинова участва, имаше толкова неистини, че просто дори се чудя как е възможно политик от този ранг - председател на най-голямата опозиционна партия, участвайки в управлението на страната през всичките години на прехода, участвайки и в приватизацията на страната, да има такова отношение и да говори такива неистини", каза Цветанов в началото на разговора.

Не последва коментар от водещия по повод това встъпление. Остава да предполагаме има ли натиск за избора и реда на гостите в държавната телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!