БТА възроди списание ЛИК

OFFNews 20 юли 2020 в 13:22 3358 0

След почти седемгодишно отсъствие на пазара днес се появи специално издание на легендарното списание ЛИК на Българска телеграфна агенция. Темата на броя е провокирана от пандемията, която преобърна напълно всекидневието на милиони хора и ги завъртя в ритъма на плашещ „бал с маски“, за който никой не знае кога ще свърши. 

В седмиците на изолация БТА покани 61 фигури от различни сфери на българската култура да се включат в изпреварващо осмисляне на неизбежните промени в живота, предизвикани от коронавируса. Сред тях нямаше лекари, журналисти и политици, тъй като върху тези три професии падна основната тежест на борбата с КОВИД-19 и едва ли им беше до прогнози за бъдещето.

Публикуваните мнения в рубриката „Светът след коронавируса” в сайта на БТА разбираемо се радваха на засилен интерес – и когато се сближаваха, и когато се разминаваха, и преди всичко с изразената лична позиция. Те са и ценна за историята картина на състоянието на едно заплашено общество, нарисувана от някои от неговите най-авторитетни и най-обичани представители.

В името на културната памет на нацията БТА реши да направи следваща крачка и да събере текстовете от рубриката в специално издание на легендарното списание ЛИК.

Промененият до неузнаваемост свят от пролетта на 2020 се превърна и в тема на виртуална фотоизложба, която БТА организира с най-впечатляващите кадри на нейните фоторепортери и на колегите им от информационните агенции в различни точки на земното кълбо. „Не е сън“ е името на изложбата в сайта на БТА, фотоси от нея са включени в извънредното издание на ЛИК като естествена илюстрация на онова, през което преминаваме.

Първият брой на „ЛИК” е издаден на 8 януари 1965 като седмичен бюлетин на Българска телеграфна агенция за литература, изкуство и култура. През март 1992 г. списанието спира да излиза, възстановено е през май 1999 г. като месечно издание. От март до декември 2013 г. съществува в електронен вид. 

Настоящето извънредното издание на ЛИК е творчески проект, роден от опита заедно да намерим точните думи и образи за изпитанието, пред което ни поставя коронавируса – изпитание, непознато на следвоенните поколения в Европа и Америка.

Специалният брой на ЛИК е отпечатан от издателство „ФАБЕР”. Може да го намерите в книжарници „Хеликон” на цена от 5 лв.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови