Българин взе престижната европейска награда за разследваща журналистика

OFFNews 25 май 2019 в 11:08 5090 1

Снимка БГНЕС

Христо Грозев.

Българският журналист Христо Грозев получи голямата награда за разследваща журналистика на конкурса The European Press Prize (Европейска прес награда), връчена на Фонда за европейска журналистика, съобщиха от академично сдружение „Център за анализи и управление на рискове“ (ЦАУР), на което Грозев също е член.

Грозев е получил отличието за разследванията си, които разкриха самоличността на агентите на ГРУ, заподозрени в опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Статиите са публикувани в английския сайт за разследвания "Bellingcat" и са цитирани от над 600 медии по света. В тях също се посочва възможна връзка на руските агенти с отравянето на българския оръжеен търговец Гебрев през 2015 г.

От ЦАУР допълват, че Грозев сред първите членове на сдружението, където анализира теми, свързани с информационна и киберсигурност, както и с действията на руските тайни служби на балканския полуостров. Завършил журналистика и право, като дълги години е бил управител на медийни организации в Източна и Западна Европа. През последните години е активен и като ключов автор на "Bellingcat", където се фокусира върху руската хибридна война в Украйна, както и в разследване на катастрофата с малайзийския самолет MH17.

След някои негови публикации в 2016 г. бе задържан на летище „Домодедово“ в Москва и експулсиран от руските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови