Българите масово в неведение що е то фалшива новина

OFFNews 07 юли 2019 в 20:48 3928 2

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини според проучване на "Галъп Инернешънъл", цитирано от БНТ.

Повече от 1/4 от запитаните не знаят дали са попадали на такива, или не.

Най-неинформирани по въпроса са японците, българите сме след тях.

Почти половината японци - 45%, се затрудняват да отговорят на въпроса "Срещали ли сте фалшиви новини?". В България 26% от запитаните не могат да преценят. Тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23%. Най-близък до нашия резултат е този на Италия - 24%.

На Балканите България е последна по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи тук са албанците с 56%, които твърдят, че срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от 1/3 от населението твърди, че се сблъсква с фалшиви новини ежедневно или почти всеки ден. Това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Фалшивите новини са всекидневно явление за над 60% от гражданите в тези страни. В противоположния край на скалата попадат руснаците, южнокорейците и японците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

linaa

08.07 2019 в 09:49

Макар да стоим рамо до рамо в класацията с японците причините за това са различни. В нашия случай е защото като обчество сме крайно наивни и простовати. Щом нещо е написано у интернета, то значи е истина.

16193

1

SC

07.07 2019 в 22:07

Това просто означава, че ние и японците не обръщаме внимание на глупости.