Бетина Жотева: Новото медийно законодателство е доникъде. Сблъскваме се с МФ

"150 000 души не могат да си позволят кабелна ТВ. На хората им липсва сваленият от мултиплекса канал на Bulgaria ON AIR"

OFFNews 16 май 2020 в 10:08 8870 1

Бетина Жотева, СЕМ

Работата на сформираните работни групи за промяна в медийното законодателство е още далеч от етап внасяне на проектозакон, стана ясно от думите на новия председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева.

Не можете да си представите каква каша е, коментира Жотева тази сутрин в интервю за БНТ.

Непрекъснато се сблъскваме с Министерството на финансите. Вчера се случи 4-5 пъти по време на една от трите работни групи, в които участвам, каза тя. Жотева цитира члена на СЕМ София Владимирова, според която има един слон в стаята и никой не говори за него. Слонът са 30-те милиона, които БНТ трябва да даде за цифровото разпространение. Според председателя на СЕМ въпреки големия дълг едва ли ще се стигне дотам програмата на БНТ да спре цифровото ефирно излъчване. БТК е сега собственик на НУРТС, но със старите хора в мениджмънта, стана ясно още от разговора.

Бетина Жотева изрази съжаление, че една от шестте програми на цифровия мултиплекс - Bulgaria ON AIR - е прекратила ефирното си излъчване. Според самия оператор това е временна мярка. Програмата липсвала на зрителите, които нямат договор с кабелен оператор.

Около 150 хиляди души не могат да си позволят кабелна телевизия и гледат шестте програми. Сега свалената програма им липсва, каза Жотева. Досега на мултиплекса се излъчваха три програми на БНТ, bTV, NОVA и Bulgaria ON AIR.

Бетина Жотева определи като глупаво и манипулативно твърдението, че след въвеждане на новото законодателство СЕМ ще затваря сайтове и ще регулира написаното в тях. Ние ще наблюдаваме аудиовизуално съдържание, посочи тя.

Председателят на СЕМ коментира и 111-тото място на България в годишната класация на "Репортери без граници" за свободата на словото по света. "Бих помолила "Репортери без граници" да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите", коментира Бетина Жотева. Според нея трябва да е ясна извадката - колко души и какви хора са питани, какви въпроси са им били зададени, за да се стигне до този извод. Това място е обидно за голяма част от журналистите у нас, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

16.05 2020 в 13:33

Като млада бе атрактивна и обещаваща, но и като баба не изглежда зле. Къде-къде има много по-смачкани от нея. Вероятно и помага политическото и многоцветие.. Дали е изчерпала вече боите в дъгата?