Безпрецедентно: Европейските обществени медии подкрепиха БНТ и БНР

OFFNews 16 октомври 2017 в 15:01 6048 0

Снимка Сергей Антонов

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява обществените медии в Европа, излезе с позиция срещу политическия натиск, оказван над българските журналисти, и призова политиците да се въздържат от намеса в работата на четвъртата власт.

Съюзът припомня, че след неколкодневно напрежение между политици от управляващото мнозинство и медиите, български журналисти са излезли на протест, за да защитят правото си да работят без натиск от властта.

"EBU напомня на българските политици, че обществените медии в Европа са гарант за свободата на изразяване и медийния плурализъм и всеки опит да бъде атакувана тяхната независимост е атака срещу демокрацията", пише в безпрецендентната позиция, която авторитетната организация си позволява да изрази по повод скорошните събития у нас.

Генералният директор на EBU Ноел Къран е цитиран да казва, че "една от шестте основни ценности на обществените медии, приети единодушно от нашите членове, е независимостта. Прилагането на тази ценност гарантира отличителния характер на обществените медии и това, че те служат на обществото".

"Отговорност на всеки член на EBU (такива у нас са БНТ и БНР - б.р.) е да бъде обективен и безпристрастен. Подкрепяме БНТ и БНР в усилията им да поддържат високи журналистически стандарти в работата си", допълва генералният директор на организацията.

Националните радио и телевизия бяха сред медиите, на които вицепремиерът Валери Симеонов публично, чрез пресслужбата на Министерския съвет, постави ултиматум да му се извинят, като в противен случай ги заплаши със съд. Според Симеонов той е бил подложен на клеветническа кампания от страна на най-големите медии в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови