Борисов: Правим медиен закон под егидата на немския и американския посланик

Мая Младенова, Георги А. Ангелов 16 юли 2020 в 12:40 4581 2

Снимка МС - пресцентър

Новият закон за медиите се подготвя под егидата на посланиците на Германия и САЩ, стана ясно от думите на премиера Борисов по време на срещата му с германския министър на отбраната  и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер в Министерския съвет.

Приветствайки министъра, българският министър-председател обяви, че работи добре с немския посланик у нас, включително по новото медийно законодателство.

"Сега заедно подготвяме и един медиен закон в парламента, за да няма никакви съмнения в чистотата на медийната ни среда. Направили сме така, че под егидата на немския посланик и американската посланичка... за да няма след това никакви коментари по темата", каза Борисов.

Той не уточни подробности около законодателните промени, които се подготвят с помощта на дипломатите, нито как практически ще се случи това сътрудничество.

Междувременно стана ясно, че миналата седмица посланиците Кристоф Айххорн и Херо Мустафа са се срещнали с депутатите от парламентарната медийна комисия и със Съвета за електронни медии (СЕМ). Срещите са били съответно на 7 и 9 юли.

"По време на разговора бяха обсъдени предизвикателствата пред регулатора при упражняване на неговите правомощия, както и предстоящото изменение на Закона за радиото и телевизията, свързано с ревизираната Директива за аудиовизуални медийни услуги. Посланик Херо Мустафа и посланик Кристоф Айххорн потвърдиха изразеното и пред Комисията по културата и медиите предложение да споделят експертния потенциал на своите държави с България", съобщиха от СЕМ след срещата.

"Посланиците се бяха напрегнали заради статията на Вежди (във в. "Труд" - б.р.), че ще правим саморазправи. В закона няма такива неща. Предложиха да помогнат с експерти. Всички казахме, че сме ОК", заяви пред OFFNews участник в срещата с медийната комисия. 

На посланиците било препоръчано да поддържат връзка с началника на кабинета на Борисов Деница Желева, тъй като работната група за новия закон е към Министерството на културата, а не в парламента.

В момента всъщност има две работни групи за медийното законодателство. Той трябва да преработи основно настоящия Закон за радиото и телевизията, като го осъвремени и въведе в него изисквания на европейската директива за за аудиовизуалните медийни услуги. Срокът за въвеждането на директивата е октомври 2020, което стеснява чувствително времевия хоризонт. Едната група - към Министерството на културата - е ангажирана с промените във връзка с европейската директива, а втората бе създадена от председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и работи за промени в ЗРТ - най-вече по отношение на обществените медии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

2

Асеганакъде

19.07 2020 в 10:02

Абе, не че такова...то не е хубаво...ама от последното видео от къщата на баце не видях да има нито една книга. Даже и "Винету" не видях. Та малко ме е страх, дали тулупчето може изобщо да ...таковата...може да чете? А?

89

1

bat.galin

17.07 2020 в 20:08

май си е дип под егидата на мултака, а тъпа мутро ?