ДАЗД към медиите: Бъдете етични, когато отразявате деца жертви на насилие

OFFNews 16 ноември 2018 в 14:14 2079 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова отправи призив към медиите да бъдат етични, морални и нравствени, когато отразяват случаи на деца, подложени на сексуално или друг вид насилие.

Днес д-р Лилова откри дискусия на тема "Ролята на медиите за предотвратяване на сексуална злоупотреба с деца" във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Двудневният форум, организиран от ДАЗД съвместно с Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ България, Асоциацията на европейските журналисти и ФЖМК, има за цел да обучи журналистите как етично да отразяват казуси с деца, станали жертва на насилие. В него се включиха юристи, представители на медиите и психолози.

"Моралът е най-важната съставка от културата на всяко общество. Само заедно можем да гарантираме опазването на децата", заяви д-р Елеонора Лилова. "Най-важното е, когато в медиите разберат за случаи на насилие да сигнализират институциите, а не да бързат да си направят репортажа. Да се стараят да не подават толкова информация, че детето да бъде разпознато", допълни председателят на ДАЗД.

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, посочи, че насилието над деца има широка дефиниция. Сексуалното насилие може да се упражни чрез физическа сила, но има и други "меки" форми, които също оставят трайни последици върху детето.

Тя разказа за случай, с който се е сблъскала в работата си - бебе на 1 месец, което е било подложено на сексуално насилие, причинило смъртта му.

Д-р Муита каза, че децата от 10- до 19-годишна възраст са най-честите жертви на насилие. Насилниците обикновено са близки до детето - роднини, приятели на семейството. Децата обаче често не знаят към кого да се обърнат за помощ, затова е важно журналистите не само да отразят случая на насилие, но и да ги посъветват.

Това, което искаме от журналистите, е да действат с отговорност при отразяването на деца, жертви на сексуално насилие. Проявете хуманност, заяви още д-р Муита.

Според представителя на АЕЖ Иван Радев е важно журналистите да си дадат сметка за значимостта на проблема със сексуалното насилие върху деца:

"Нашата роля е да отразяваме етично подобни случаи, за да не увеличаваме страданието на жертвите."

Деканът на журналистическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Теодора Петрова каза, че се опитват да учат студентите си на определени стандарти и етика. "Има нужда да говорим и да извеждаме проблема", допълни тя.

В дискусията се включи и д-р Весела Банова - дългогодишен детски психолог. Тя посочи, че последиците върху децата, станали жертва на сексуално насилие, могат да бъдат трайни и трудно заличими. Например, може да бъде нарушена връзката на детето със собственото му тяло.

"Не е нужно да бъде наранено тялото, за да е жертва на сексуално насилие. Може да стане свидетел на нещо, което го надминава и това да предизвика непоносима възбуда - една от основните причини за сексуално насилие между връстници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови