Даниела Манолова: Нужни са радикални мерки за заплащането в БНР

OFFNews 21 януари 2020 в 14:43 2505 0

За да бъде балансирана и стабилна медия, Българското национално радио трябва да заложи на паралелното равномерно развитие на всичките си програми. Това е един от акцентите в концепцията на кандидата за генерален директор на БНР Даниела Манолова.

Тя е петият и предпоследен кандидат, когото СЕМ изслушва в конкурса. Досега концепциите си представиха Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков и Митко Димитров, а по-късно днес е представянето на Александър Велев.

През изминалите десетилетия, в продължение на няколко последователни мандата вниманието на мениджмънта е съсредоточено върху програма „Хоризонт“, отчасти поради перманентната динамика на политическата ситуация, отчасти поради генералното подценяване и липса на финансова подкрепа за културата, отчасти поради индивидуалния профил на генералните директори. В резултат на това „Христо Ботев“ е сериозно изостанала програма, с пословично недостатъчно финансиране и с огромни потенциални възможности в дигиталната ера“, каза Даниела Манолова, цитирана от БНР.

Даниела Манолова смята, че субсидията за БНР трябва да бъде процент от брутния вътрешен продукт. Тя предлага учредяване на независим експертен орган, който да оценява предложението на Управителния съвет на радиото за бюджета и неговото разпределение.

Кандидатката обяви, че са нужни радикални мерки за заплатите и хонорарите в БНР, някои от които тя определи като обидно ниски. Когато България влиза в НАТО, тя самата била на мястото на събитието и предавала директно. За репортажите си получила три хонорара по два лева, разказа Манолова пред СЕМ.

Тя предлага БНР да се финансира с процент от БВП или от лицензионни такси.

Манолова е драматург по професия и се яви и на предишния конкурс, спечелен от Светослав Костов.

СЕМ ще определи утре новия директор на БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови