Дава ли законът право на СЕМ да уволни шефа на БНР

OFFNews 20 септември 2019 в 09:34 3621 0

Светослав Костов

Казусът с кризата в БНР стигна отново до прокуратурата, след като вчера Съветът за електронни медии обяви, че очаква тя да се произнесе дали върху генералния директор е упражнен натиск - респективно дали в радиото има цензура с цената на физически заплахи.

Повод за това стана среща с Редколегията и журналисти от БНР, в които бяха разказани смущаващи факти за събитията около 13 септември. Силвия Великова преразказа подробно разговора, в който генералният директор ѝ съобщил как четирима души са го притискали да я свяли от ефир или ще има лоши последици за семейството му и за радиото.

Така чаканото седмица решение на медийния регулатор, който е в правомощията си да прекрати предсрочно договора на Светослав Костов, се отлага с поне още седмица. При хипотезата, че той междувременно не подаде оставката си сам.

Вчера юристът на СЕМ Емилия Станева посочи ясно, че според регулатора засега основания за прекратяване на мандата няма. Станева цитира два члена от Закона за радио и телевизия, по радиото ще понесе санкция. Те ще донесат само глоби и са за спирането на ефира на Програма "Хоризонт" на 13 септември. Едната санкция е по чл. 51 за нарушение на индивидуалната лицензия на БНР - тъй като Радиото има задължение да излъчва 24 часа без прекъсване. Нарушен според СЕМ и е чл. 10 от ЗРТ - за гарантиране правото на информация на гражданите. Размерът на глобите ще бъде уточнен допълнително, като сумарно те могат да са между 4000 и 27 000 лева.

В същото време СЕМ засега заобикаля задействане на процедура по чл. 67 от ЗРТ, който гласи:

Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 96 от 2001 г.) Мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно:
...
2. ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Коментарът на юриста на СЕМ след зададен от журналисти въпрос дали ще задейства тази клауза бе, че засега няма системни нарушения - три за една година. Такъв текст в ЗРТ обаче липсва. От чл. 67 ясно се вижда, че става въпрос или за системни, или за груби нарушения, каквото без съмнение е безпрецендетното спиране на ефира за близо 5 часа в деня на протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Същото мнение споделя с блога си и уважаваният медиен експерт доц. Нели Огнянова.

"Предсрочно прекратяване на мандата на ГД Костов изглежда смислено действие като първа мярка за изход от ситуацията. Поиска го и редакционната колегия. По мое мнение има основание в ЗРТ – грубо нарушение на правото на информация и свободата на изразяване", коментира тя и цитира същия член от закона.

"Има достатъчно основания да се смята, че има груби системни нарушения", посочи на заседанието на СЕМ и членът на съвета Ивелина Димитрова. Тя уточни, че СЕМ не може "просто така" да прекрати договора на генералния директор, затова трябва юристите да посочат възможностите. 

"Аз очаквам генералния директор да поеме своята отговорност", допълни Димитрова.

Репликата ѝ отпраща към все по-възможния сценарий - СЕМ да изчака с евентуалната процедура по прекратяване на договора, за да подаде Светослав Костов оставката си сам. Така ще бъде спестена по-сложната юридически процедура и ще отпадне възможността прекратяването на договора да бъде обжалвано в съда. Запознати коментираха пред OFFNews че засега това е най-вероятното развитие на казуса.

Точно така се развиха събитията около предсрочното освобождаване на директорския пост в БНР след произнасянето на присъдата на Константин Каменаров. Тогава генералният директор сам депозира оставката си в деня, когато СЕМ трябваше да го отстрани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови