Днес е Световният ден на свободата на словото

OFFNews
03 май 2020 в 11:14 | 2653 |2

На днешния 3 май се отбелязва Световният ден на свободата на печата и свободното слово (World Press Freedom Day).

Той се празнува, за да насърчи основните принципи на свободата на словото и свободата на медиите по света, за да защити медиите от нападения срещу тяхната независимост и за да отдаде почит към журналистите, загубили живота си при упражняване на професията. Световният ден на свободата на печата е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 г. след препоръка, приета на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. като отговор на призив от африкански журналисти, които през 1991 г. произведоха забележителната Декларация от Уиндхоек за медийния плурализъм и независимост, припомня АЕЖ.

Световният ден се отбелязва от ЮНЕСКО като повод за информиране на гражданите за нарушения на свободата на печата – напомняне, че в десетки страни по света медиите са цензурирани, глобявани, спирани или закривани, а репортери, редактори и издатели са тормозени, атакувани, задържани и дори убивани. Това е дата за насърчаване и развитие на инициативи в полза на свободата на пресата и за оценка на състоянието на свободата на печата в световен мащаб.

3 май действа като напомняне на правителствата за необходимостта от зачитане на ангажимента им за свобода на медиите и е също ден за размисъл сред медийните специалисти по въпросите на свободата на печата и професионалната етика.

“Свободата на печата е крайъгълен камък на демократичните общества. Всички държави, всички нации, се укрепват чрез информация, дебати и обмен на мнения. В момент на нарастваща дискусия за недоверие и делегитимизация на пресата и журналистиката е важно да гарантираме свободата на мнение чрез свободен обмен на идеи и информация, основани на фактологически истини. Темата на това 26-то честване е Медиите за демокрация: журналистика и избори по време на дезинформация”, казва генералният секретар на ЮНЕСКО Одри Азулай по повод Световния ден на свободното слово.

Препоръчани материали
Пенчо бре

Рейтинг : 810

03.05 2020 в 12:51 2
+ 10
- 0
Ние тук не го празнуваме!
Georgi Gracata

Рейтинг : 910

03.05 2020 в 12:13 1
+ 0
- 0
Словото винаги е река в устата на политиците в която те хвърлят стръв задачата на медиите е да отделят леките и кухите,а тези с итина да придобиват тежест и просветление.