Фалшиви интервюта с Виктор Николаев и Мира Иванова рекламират препарати за кръвно

OFFNews 26 януари 2023 в 14:44 4432 1

Виктор Николаев и Мира Иванова

Снимка Nova телевизия

Виктор Николаев и Мира Иванова

Водещите на сутрешния блок на Nova телевизия Мира Иванова и Виктор Николаев предупредиха, че са включени във фалшиви интервюта, рекламиращи препарати срещу високо кръвно налягане.

Това се случва чрез нелегитимни сайтове, които имитират този на Nova телевизия и продават препарати срещу високо кръвно налягане и такива за подобряване на зрението. Във фалшивите интервюта се разказва за известни лекари, които хвалят свойствата на тези продукти и дори убеждават потребителите да спрат настоящата си терапия, за да я заменят с тях.

Зрителка на телевизията сигнализира, че въпросният препарат претендира, че лекува хипертония и че за "невероятните му свойства" разказва кардиохирургът проф. Димитър Николов в ефира на сутрешния блок на Nova телевизия.

"На страницата ни обаче нашата зрителка не успяла да открие нито текста от линк, на който попаднала в социалните мрежи, нито видео към него. Защото всичко написано в него, е лъжа. Това е имитация на цяло интервю, каквото не се е правило. Вижда се, че сайтът е с някакъв странен адрес - това не е сайтът на NOVA, но ако човек не бъде достатъчно внимателен, може да се заблуди", разказа Виктор Николаев.

Мария Иванов допълни, че лицата им са били използвани за реклама на кремове за лице и хапчета за отслабване и че тя се е съгласила на това, защото козметичните продукти не застрашават здравето на хората. "Когато става дума за хора с кардиологични проблеми, е различно", добави тя.

Началникът на Клиниката по кардиохирургия в Acibadem City Clinic УМБАЛ-Токуда, който също е замесен в скандала с фалшивите интервюта, проф. д-р Димитър Николов коментира, че не може да повярва, че има такива наглеци:

"Аз съм сърдечен хирург, а да рекламирам лекарства, още повече да казвам на пациентите, да препоръчвам да си спират терапията, която е дадена от специалисти, просто нямам какво да кажа."

Той уточни, че никога не е давал интервю на водещите на сутрешния ни блок. Оказва се обаче, че проф. Николов не е единственият лекар, с чието име се злоупотребява. Друга зрителка на Nova e попаднала на линк към текст, в който представения за офталмолог, но в действителност пулмолог, д-р Александър Симидчиев също дава интервю, уж направено в сутрешния блок на телевизията. В измисленото интервю д-р Симидчиев възхвалява продукт за подобряване на зрението, разработен по формула, създадена от български студент в САЩ. "Заинтригува ме това, че става въпрос за постижение на български студент. Изчитайки репортажа, просто реших, че трябва да го гледам. И така установих, че не съществува", споделя Снежана Василева.

Екпиът на Nova заедно с експерта по киберсигурност Любимир Тулев правят опит да закупят продуктите. Въпросните препарати не се разпространяват в аптечната мрежа, а уж могат да се поръчат чрез хиперлинковете, тоест връзките, които съдържат текстовете с измислените интервюта.

"Отървете се сега, веднага, седем бързи болести, подобряване… Това е много характерно при измамниците в онлайн пространството - да създадат пресиращо усещане на потребителя, че сега, веднага, трябва да се направи тази покупка. Най-отдолу виждаме и коментари. С тази разлика обаче, че тези профили всъщност са фалшиви. Познайте зад коя врата има 50%. Направих си опит, че зад която и врата да кликнеш, на практика винаги получаваш 50% отстъпка. Така че, да, поздравления, печелим отстъпка от 50%", каза Тулев.

Проверка на Комисията за защита на потребителите потвърждава казаното дотук, като уточнява, че пратките се препращат през няколко куриерски фирми в различни държави, за да се възпрепятства установяването на началната им точка. По случая вече са сезирани и органите на реда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

1

Diogen

27.01 2023 в 00:45

Видно е, че България е арена на много мошеници, които възхваляват всякакви пенкелер илачи. Трагедията е, че в хаоса, създаден от задръстените политици и резидента Мунчо, много хора се хващат на уловките и плащат скъпо за отрови.