Фейсбук се извини за изтритата публикация на Радина Ралчева

OFFNews 03 ноември 2018 в 09:39 5038 1

Българката Радина Ралчева, чиято публикация бе изтрита от администраторите на фейсбук, след като бе докладвана от тролове националисти, е получила извинение от социалната мрежа. Това се разбра от нов неин статус.

В извинението се посочва, че и извършена проверка, която е установила, че написаното от българката не е в разрез с правилата.

Ралчева сподели в социалната мрежа критично мнение за защитата на жените от домашно насилие в България по повод поредното шокиращо убийство, при което баща уби майката на детето си и собствената си дъщеричка на 1 годинка (Б. ред. - Можете да прочетете какво "скандално" написа ТУК). Скоро след това публикацията изчезна от социалната мрежа, но се получи неочакван домино ефект. Хиляди потребители на фейсбук започнаха да споделят лавинообразно написаното от нея и тролската акция вместо да изпише вежди, избоде очи.

Ето какво съобщава Ралчева за развитието на случая с изтритата и впоследствие възстановена публикация:

Този ден ще ми остане като денят, в който Facebook ми се извини. Защо е важно това? Не заради мен в частност, очевидно. А защото беше победа над организираното тролско войнство, което работи по задачи и директиви, активира се по ключови думи, получава инструкции и тормози хора. Разбира се, със сигурност има и спонтанно докладване на постове и профили, но не и когато в един и същи ден доста публикации на различни хора по една конкретна тема са блокирани.

Ако ме питате дали съм доволна, съм. Точно защото не винаги им минава номерът на троловете. И защото това е добър стимул за всички участници в площада на социалните мрежи да не се поддават на такива атаки и да противодействат.

Още веднъж искам да благодаря на всички хора, които запазиха моя атакуван пост жив. И отново не заради мен, а заради темата, която третира. Благодарение на тях стана ясно, че има противодействие на злоупотребата с възможността за докладване и това противодействие работи.

Напълно съзнавам, че ужасният проблем с насилието в дома и над жени няма да се реши с постове. Обаче блатото се раздвижи. Видимо се раздвижи. И сега остава да не спираме.

Днес беше виртуално хубав ден. А в извън виртуалната среда, дочетох Всичките наши тела. То това са едни езикови миниатюри, та не отнемат много време за четене. И просто една от тях ми включи директна асоциация, затова ще ви я покажа. Ние нали сме лошите и клатим стабилността. И добре правим, че от много стабилност току виж пропуснем да разберем, че вместо пулса на обществото, мониторът за сърдечен ритъм показва права линия.

#Day547 #DontBeFlatliners #Facebookapologie #trollswontwin #Berlin — в Berlin, Germany

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови