Гарелов се кандидатира за шеф на БНТ, мести новините в 19 часа

OFFNews 17 юли 2017 в 11:53 11686 13

Снимка бТВ архив

Журналистът Иван Гарелов подаде документи за шеф на БНТ, съобщи "Мистър Панорама" на страницата си във фейсбук. 

Гарелов публикува и концепцията си за развитие на телевизията, озаглавена "БНТ - РЕСТАРТ". 

Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”, пише журналистът. Моята цел е БНТ да стане силна българска обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално, твърди Гарелов. Според него "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. Две са главните причини за този резултат: 1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода; 2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес".

Гарелов предлага водещият канал на БНТ да се преструктурира в информационно-публицистичен, който "ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот". 

Централната емисия на "По света и у нас" ще се препрограмира в 19.00 ч. Дневните новини се профилират - напр., кратки национални и международни в 9.00 ч., социални и регионални в 12.00 ч.; ще се излъчват форшпан новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час. Разширен пояс за коментари и анализи от 18.00 ч. и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18.00-19.00 ч., и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20.00-20.30 ч.-21.00 ч.; анализът максимално близо до самите новини ще изпреварва сутрешните блокове на следващия ден и следобедните студия на живо на националните комерсиални и кабелните телевизии през уикенда, смята Гарелов. Той се обявява и за "създаването на 24-часов канал, ангажиран с триадата култура-образование-наука". 

БНТ възстановява регионалните програми на телевизионните си центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе; възстановяването им се вписва напълно в стратегията на ЕС – Европа на регионите. Четирите канала поемат тематично и събитийно прилежащи към центровете области от страната; имената на обновените регионални програми ще са БНТ Мизия, БНТ Море, БНТ Тракия и БНТ Пирин; четирите суперобласти на покритие могат да присъстват в новото общо брандиране като очертани четвъртини от картата на България в различни цветове, пише още Гарелов. 

Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи, предлага Иван Гарелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11739

11

muhlio

17.07 2017 в 15:32

Аман от комунистически доностници...разсипаха страната, изгониха хората и още се натискат.Със стари курви, нов бардак ще правим.

7506

10

Нали имаше някаква забрана за назначаване на бивши агенти на ДС на ръководни длъжности?

26179

7

ELPIDA

17.07 2017 в 14:42

Без допълнителното детайлизиране, само с точките 1...и 2...ги е прискрипал за гръцмуля до стената достатъчно здраво.
Успех, Гарелов!
Γειά σου, Παλικαρι!

6145

6

kokoten

17.07 2017 в 14:18

Старото си е старо....и най-добро....

13780

5

Перко

17.07 2017 в 13:41

Може и Гарелов, ако редовно си пие хапчетата от рекламата ... :)