Господари на ефира за бития репортер: Нямаше да се стигне дотук, ако държавата си бе свършила работата

OFFNews 27 септември 2018 в 19:40 5793 2

Екипът на „Господари на ефира” излезе с позиция, след като репортерът Димитър Върбанов беше нападнат, докато правил разследване по случай с склад за храни с изтекъл срок на годност във Велико Търново.

От предаването са категорични, че не би се стигнало до това, ако институциите са си свършили работата след подадения до тях сигнал за склада, което е станало още през юни.

От предаването благодарят за солидарността и подкрепата към репортера, като допълват, че са обезпокоени от зачестилите опити за саморазправа с журналисти. 

Ето и цялата позиция:

Екипът на „Господари на ефира" изразява своята признателност към българското общество и медии за солидарността и подкрепата към нашия колега Димитър Върбанов.

Както е добре известно вече, репортерът на предаването имаше сблъсък със служители на склад - обект на разследване на „Господари на ефира" от юни тази година. Той беше изхвърлен от тях, докато се опитваше да си свърши работата. Митко Върбанов беше настанен във великотърновската болница за временно наблюдение, с диагноза леко мозъчно сътресение.

За щастие /този път/ журналистът се размина без сериозни наранявания. Същевременно обаче не можем да не споменем факта, че дотук въобще нямаше да се стигне, ако институциите си бяха свършили работата навреме. Прокуратурата и Агенция по храните получиха сигнал по този случай от „Господари на ефира" още през юни месец. Ние съответно получихме обещание, че складът с храни с изтекъл срок на годност ще бъде затворен и храните - унищожени. Почти 4 месеца по-късно складът продължава да работи необезпокоявано и опитът на нашия репортер да продължи разследването завърши по този начин.

Изключително обезпокояващ е фактът, че опитите за саморазправа с журналисти в нашата държава зачестяват. Реакцията ни срещу всеки такъв случай трябва да е остра и категорична, за да не допуснем това да се превръща в ежедневие. Настояваме институциите да реагират навреме, когато получават сигнали за нарушения и неспазване на Закона, за да не допуснем в бъдеще, при някоя подобна саморазправа, да се стигне до наистина трагични последствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

2

кумчо вълчо

28.09 2018 в 10:49

Е, вие пък! Не е ли нагло да искате държавата да да ви върши работата! Къде изобщо видяхте държава, питам аз? Пак се благодарете, че не са ви арестували след, като сте подали сигнал и разваляте на хората далаверата.

16193

1

SC

28.09 2018 в 00:10

Дали склададжиите щяха да си позволят такова нещо, ако не бяха сигурни, че някой от „по-високо“ ще ги измъкне? Кой ли е реалният собственик на склада?