И Тръмп не обича критичните медии, спира абонамента за два водещи вестника

OFFNews 26 октомври 2019 в 16:06 2377 0

Снимка commons.wikimedia.org

Американските федерални структури ще бъдат принудени да се откажат от печатния и електронния абонамент за два от най-популярните и авторитетни вестници – „Ню Йорк Таймс“ /The New York Times/ и „Вашингтон Пост“ /The Washington Post/.

За това съобщиха „Уолстрийт джърнъл“ /The Wall Street Journal/, Асошиейтед Прес /AP/ и Агенция Франс Прес /AFP/. В Белия дом вече са анулирани абонаментите за двете издания с мотива, че се налага съкращаване на разходите. По-рано обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно обвиняваше именно тези два вестника в преднамерено отношение към администрацията му.

В близко време разпореждането за отказ от абонаментите ще бъде изпратено и до другите държавни структури. Говорителката на Белия Дом Стефани Гришъм заяви пред журналисти, че тази мярка ще позволи да се икономисат стотици хиляди долари на данъкоплатците.

Експерти, цитирани от западните медии, смятат, че проблемът не е в икономиите, а в конфликта на Тръмп с двете издания. Отказът от абонамента е с цел да бъде отслабено финансовото състояние на двата вестника, както и влиянието им върху мненията на държавните служители.

По-рано Доналд Тръмп неведнъж се изказваше за публикациите в „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон Пост“. Според него и двете издания крайно преднамерено отразяват работата на неговата администрация. Той многократно ги обвиняваше в разпространение на недостоверна информация, в непрофесионализъм и дори ги наричаше предатели на националните интереси.

Неотдавна в интервю пред телевизия Фокс Нюз /Fox News/ Тръмп ги нарече ментета и обеща да приключи с тях. По-късно в Белия дом обясниха, че президентът е говорил именно за отказа от абонамента.

През 2018 г. двата вестника получиха престижната награда Пулицър за разкритията по намесата на руските власти в американските президентски избори от 2016 г. и вероятните секретни договорки между тогава бъдещия президент на САЩ и Москва. Тогава Доналд Тръмп призова журито на приза да преразгледа решението си и подчерта, че не е имало никакви договорки между предизборния му щаб и Кремъл. И въпреки, че по-късно комисията на спецпрокурора Робърт Мълър призна, че няма доказателства за това, наградата не беше отнета.

Все още няма коментари от издателите на двата вестника за анулирането на абонаментите. Не е ясно и доколко този удар ще засегне доходите им. През 2018 г. „Ню Йорк Таймс“ имаше около 3 млн. онлайн-абонати, а „Вашингтон Пост“ – около 1 млн.

Конфронтацията на Тръмп с либералните медии започна още по време на предизборната му кампания и се изостри след идването му на власт. Така през февруари 2017 г. журналисти от критичните издания не бяха допуснати до брифинг в Белия дом.

Сред изпадналите в немилост се оказаха репортери от Си Ен Ен /CNN/, „Ню Йорк Таймс“, „Политико“ /Politico/, „Лос Анджелис Таймс“ /Los Angeles Times/ и редица други. Асоциацията на кореспондентите за Белия дом тогава обяви категоричен протест пред пресслужбата на президента.

В отговор Тръмп се отказа от участието си в тържествената вечеря на асоциацията – традиция, която не е нарушавана от нито един президент от 1981 г. „Вашингтон Пост“ припомня, че в началото на 1960-те администрацията на президента Джон Кенеди също е отказала абонамента си за „Ню Йорк Таймс“ заради критичното отразяване на дейността на властите. Следващата администрация обаче възобновила абонамента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови