Юнион Ивкони обвини bTV в рекет с реклама

bTV отговори: Редакционният екип не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група

OFFNews 16 октомври 2018 в 19:16 6382 1

Превозвачът "Юнион Ивкони" обвини bTV, че излъчва фалшиви новини за фирмата с цел изнудване за рекламен договор.

В остро писмо, изпратено до медиите, от компанията заявяват, че са изнудвани от телевизията. Те цитират серия от репортажи за пиян шофьор на техен автобус от Лондон до България, излъчени в новините (можете да ги видите тук и тук). Единият от репортажите разказва за сигнал от пътници за шофьор, който е трябвало да управлява курса от Лондон в нетрезво състояние, но благодарение на намесата на клиентите това не се е случило.

Според "Юнион Ивкони" фактите са различни:

Автобус с ДКН СВ 9941 КР, изпълняващ редовен курс по линията София- Лондон- офия, следва да отпътува на 13 октомври 2018 г. от автогара "Виктория стейшън" в Лондон в 22,00 часа местно време. Графикът за работа на екипажите, който е изцяло съобразен с Регламент 561 на ЕК, предвижда Шофьор 1, който е почивал повече от 48 часа в хотел в Лондон, да управлява автобуса до Германия /времето за шофиране без почивките е 9 часа/, откъдето да застъпят шофьори 2 и 3, които също са почивали 24 часа в хотел преди да застъпят. Шофьор 4, който е докарал автобуса до Лондон следва да се придвижи паразитно /без да шофира/ до Германия, където да почива 24 часа, от където да продължи по друга дестинация.

"Будните граждани" виждат пътник с униформа на "Юнион-Ивкони" /Шофьор 4/, в когото се усъмняват, че е пиян. Въпреки уверенията на Шофьор 1 и на дежурните диспечери от Централата в София, че набеденият Шофьор 4 е пътник, който в този и следващия ден е в почивка, притеснените пътници викат полиция. Полицията констатира изрядността на документите и шофьорите и дори показва на пътниците резултата от пробата- 0,00 промила съдържание на алкохол в кръвта.
Държим да отбележим, че във всеки момент, както в Лондон така и във всяка крайна точка, на която и да е наша международна линия, разполагаме с шофьор "на разположение", който следва да обезпечи евентуален резерв при необходимост!

Автобусът отпътува със закъснение от автогара "Виктория стейшън", но изпълнява курса по график в пълно съответствие с българската и европейска нормативни уредби, нещо което вече е установено от контролните ни органи.

От компанията превозвач твърдят, че този репортаж има следната предистория:

На 17 август 2018 г. мениджър продажби в БТВ оферира реклама за "Юнион-Ивкони" в медията.
На 20 август 2018 г. мениджърът в рекламния ни отдел отговаря: "Ще обсъдя нещата с ръководството, но чак такъв бюджет най- вероятно няма да са склонни да отделят."
Следва период на "преговори" и уточнения, в който няколко пъти бяхме "медийни герои"в подобни фалшиви новини.
На 27 септември мениджърът продажби в БТВ ни напомни за себе си, като ни изпрати договор за реклама за 50 000 лв. без ДДС месечно! По-долу ще видите извадки от него.
Договорът не е подписан от нас.

Ръководството на фирмата информира още, че ще съди телевизията и други медии, които разпространвят неверни според компанията новини, и ще съобщи за още такива.

bTV: Редакционният екип не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група

Във вторник следобед bTV Media Group излезе с позиция по случая. В нея се казва:

"Във връзка с писмо, разпространено от „Юнион-Ивкони“ на 16 октомври, bTV Media Group заявява, че всички репортажи в bTV Новините, разработени след получаване на сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес, с цел информиране по важни въпроси, вкл. свързани със сигурността на гражданите. 

Всички репортажи, свързани с „Юнион-Ивкони“, може да откриете на www.btvnovinite.bg.

Редакционният екип на bTV никога не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група и прилага най-високите професионални стандарти за качествена журналистика всеки ден."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови