История на фалшивите новини: От малък град в Македония до изказванията на световните лидери

ОFFNews 22 януари 2018 в 12:45 15657 0

Почти не минава ден без да чуем термина "фалшиви новини". За рекордно кратко време феноменът от социалните медии започна да влиза все по-често в изказванията на световните лидери, а в сферата на публичната комуникация вече е просто клише. 

Как започва всичко?

В средата на 2016 г. редакторът на Buzzfeed Крег Силвърман забелязва забавен поток от напълно измислени истории, които идват от един малък източноевропейски град. "Накрая намерихме група от новинарски сайтове, всички регистрирани в гр. Велес в Македония", разказва той. 

Малко преди изборите за президент в САЩ те виждат, че има най-малко 140 уебсайта за фалшиви новини, които също така оперират във Фейсбук и останалите социални мрежи. Младите хора във Велес може и да нямат особен интерес към американската политика, но заради парите, които трябва да бъдат направени от реклами чрез социалните мрежи, те превръщат във фантастика всяко голямо политическо събитие. Президентските избори в САЩ и по-конкретно Доналд Тръмп са много гореща тема в социалните мрежи.

Така започват да излизат заглавия като "Папа Франциск шокира света, подкрепя Доналд Тръмп за президент" и "Агент на ФБР, заподозрян в изтичането на имейли, свързани с кампанията на Хилъри, намерен мъртъв при явно самоубийство".

С тези заглавия започна животът на фразата "фалшиви новини".

Дезинформацията, лъжите и измамата ги е имало винаги. Но това, което Силвърман разкрива, са уникални алгоритми за социални медии, рекламни системи и хора, готови да напишат всичко, за да изкарат лесни пари. 

След изборите в САЩ Би Би Си започва да изследва про-Тръмп групите в социалните мрежи. По-голямата част от съдържанието им изглежда традиционно - хора, които го подкрепят, и опоненти. Наблюдават се и дълги истории, възхваляващи президентът на САЩ като безстрашен лидер, силно решен да депортира нелегалните мигранти, определян като "олицетворението на историята на успеха в Америка". Очевидно не те влияят върху избора на гражданите. И така експертите, които се опитват да анализират шокиращия успех на Тръмп, хвърлят фокуса си върху фалшивите новини като едно възможно обяснение. 

С времето дори самият Тръмп дори обяви "Награди за фалшиви новини" за репортери, които са направили грешки или лоши прогнози. Но да се каже, че той е първият политик, който използва този термин, ще бъде "фалшива новина". Всъщност първа е Хилъри Клинтън, която изпреварва бизнесмена-президент с цял месец. 

Оттогава фразата се използва повече или по-малко (и непрекъснато от Тръмп) от почти всички световни лидери, както и от безброй политически дейци, журналисти и обикновени хора.

По данни на Google има 5 млн. търсения за резултати в секция новини по ключови думи "фалшиви новини". А за тази година фразата е била използвана около 2 млн. пъти в Туитър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови