Иво Инджов: Редно е генералният директор на БНР да подаде оставка

OFFNews 17 септември 2019 в 10:40 3454 1

Снимка БГНЕС, архив

"След този голям сблъсък между журналистите от БНР и ръководството на радиото, след безпрецедентното спиране на излъчването на националното радио почти за 6 часа е редно генералният директор да си подаде оставката и да се мине към избор на нов генерален директор, но след едно много по-широко обществено обсъждане." Това заяви медийният експерт и политолог Иво Инджов в интервю за "Хоризонт" тази сутрин.

Той коментира и вчерашното изслушване пред Съвета за електронни медии на генералния директор на БНР Светослав Костов с думите, че не очаква надзорният орган да си върши добре и навреме работата, защото върви след събитията и големите скандали.

Експертът призова активните и отговорни към медийната политика политици - какъвто по думите му не е председателят на медийната комисия в НС Вежди Рашидов (Рашидов: Айде стига с тая свобода на словото. Всички ни плюят като каруцари) - да подемат законодателни инициативи за преструктуриране на СЕМ и за въвеждането на коренно нов механизъм при конструирането на Съвета.

За сегашния СЕМ той заяви:

"В обществото остава основателно подозрението, че надзорният орган действа под влияние на управляващото мнозинство. Не случайно четирима души от него са избрани, под една или друга форма, или се конфигурират към ГЕРБ. В този си вид надзорният орган, който отгоре на всичко няма и много правомощия, мисля, че е излишен, в него няма гражданска квота, в него се репродуцира съотношението на силите в Парламента.

...

СЕМ, който по закон е независим орган, трябва да отразява в много по-голяма степен съотношението на силите и разнообразието в обществото. Освен квота на президента и парламента, задължително трябва да има и гражданска квота и тя трябва да е два пъти по-голяма от политическата квота.

Как да бъде излъчена гражданската квота? Представям си университетски преподаватели в сферата на медиите и журналистиката, експерти от НПО, уважавани юристи. Разковничето е какъв механизъм ще бъде избран.

В този си вид СЕМ продължава да подтичва след големите проблеми, свързани със свободата словото и посегателствата над свободата на словото".

По думите му твърдението на премиера Борисов, че случващото се в БНР е "саботаж" срещу правителството е "доста екзотично".

"Няма как да има такъв - заяви Инджов. - Според мен някое от властовите лобита се е опитало да въздейства върху ръководството на БНР, за да бъде отнет микрофонът от Силвия Великова, която е един от аргументираните критици на избора на Иван Гешев за главен прокурор и има някакви изпреварващи действия от страна на ръководството в тази посока."

"В обществото съществува усещане за влияние на управляващата партия ГЕРБ върху обществените медии и опит да се заглушат критичните въпроси и анализи. Не случайно потърпевши през последните дни бяха двама журналисти, които или критикуват, или отразяват събития, свързани с протести срещу избора на нов главен прокурор. Визирам казуса с Великова, визирам и ареста на фоторепортера от Клуб Z Веселин Боришев, който е искал да снима полицаи преди началото на поредния протест срещу избора на Гешев", каза още Инджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови