Иво Прокопиев: КОНПИ налага репресивни мерки срещу свободните медии

Запорът е въз основа на копи-пейст на обвинителен акт на Никола Филчев за "Каолин", посочва издателят

Мая Младенова 11 декември 2017 в 15:33 9899 6

Снимка БГНЕС

Иво Прокопиев

Бизнесменът и издател Иво Прокопиев определи като репресивни мерките, с които Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е наложила на част от собствеността на семейството му. Пред OFFNews той коментира, че операцията е насочена срещу издателската група "Икономедиа" и има за цел да срине едни от малкото свободни медии у нас.

Според издателя мотивите на КОНПИ са абсурдни. Запорът е наложен въз основа на "копи-пейст" на обвинителен акт на бившия главен прокурор Никола Филчев от 2002 г. за сделката за "Каолин". По него има оправдателна присъда, а освен това е с изтекла давност, посочи собственикът на "Икономедиа".

(Пълната позиция, която Иво Прокопоев разпространи до медиите - по-долу)

Към момента запорирани са дялове, акции, лична собственост и идеални части от имот на Черноморието. По закон запорът се налага по искане на КОНПИ и след одобрение от съдилището, на чиято територия се намира имуществото с най-висока стойност в списъка. Според Прокопиев комисията умишлено е избрала имота край Созопол, за да може запорът да мине не през столичен съд, а през Бургаския. След уведомлението от КОНПИ съдът има 24 часа да се произнесе дали допуска запора. В Бургаския съд за тази цел са докарани 14 000 страници преписка, посочи издателят пред OFFNews. 

Съществуването на свободни медии в ситуация на диктатура е невъзможно. Според Пеевски медиите не могат да говорят нещо различно от неговите медии, коментира още той. Освен че обжалва запора, Иво Прокопиев ще търси, чрез Съюза на издателите, популяризиране на проблема у нас и в чужбина.

Публикуваме изявлението на Иво Прокопиев по повод действията на КОНПИ:

Запорите на КОНПИ са грубо погазване на закона и фактите

През миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна процедура за налагане на запор на мое лично имущество, на имущество на семейството ми и на дружества с мое участие. Бяха запорирани 100% от дяловете във фирмата мажоритарен акционер в “Икономедиа”, издател на “Капитал” и “Дневник”, както и други акции и дялове на фирми с мое участие, също и идеална част от недвижим имот.

Обезпечителните мерки не засягат всекидневното функциониране на засегнатите фирми, изплащането на заплати и изпълнението на търговски ангажименти.

След като се запознах с претенциите на КОНПИ, оценявам действията на комисията като грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти.

Началото на процедурата на КОНПИ за предварителни обезпечения за евентуален бъдещ иск за конфискация почива на две груби манипулации.

По отношение на личните доходи и придобитото имущества за 10 годишния период между 2007-2016-та година, КОНПИ абсолютно мошенически игнорира значителна част от доходите на семейството ми, като в същото време брои двойно и тройно всички разходи. Напълно е пренебрегната предоставената от мен пълна информация за имущественото ми състояние, както и резултатите от пълните данъчни ревизии на мен и съпругата ми Галя Прокопиева за същия период. Т.нар. "несъответствие" между доходи и имущество е само повод, да се започне производство, в което да се формулира още по-безумна претенция на комисията, свързана със сделката за "Каолин".

Второ, основното твърдение на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните мерки е, че сделката за “Каолин” "заобикаля закона". Цитират се дословно твърденията на прокуратурата от 2002 година, по времето на главния прокурор Никола Филчев. На базата на това твърдение, се казва, че всички доходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с “Каолин”, подлежат на конфискация. По този начин фиктивната претенция набъбва до 199 милиона лева и комисията започва процедура за вписването на множество обезпечения.

Твърденията са абсурдни по няколко причини:

КОНПИ няма законови правомощия да разследва или ревизира приватизационни и други сделки;

Периодът на сделката за “Каолин”, 1999-2000 година, излиза далеч извън законовия мандат на комисията, която може да проверява 10 години назад. Освен това е изтекла и абсолютната давност от 15 години;

Твърденията на комисията от 2017 г., които пресъздават тезата на прокуратурата от 2002 година не са верни и това вече е потвърдено от съда. В резултат на образуваните съдебни дела се установи, че при сделката за “Каолин” не са извършени законови нарушения. По проведеното разседване има влязла в сила оправдателна присъда на Окръжен съд-Разград, която през 2004 година е потвърдена окончателно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Очевидно КОНПИ се поставя над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на "Капитал" и "Дневник" и разрушаване на икономическата база на изданията.

Активното мероприятие на КОНПИ срещу мен е нагледна илюстрация, как т.нар. инструмент на "гражданска конфискация", попаднал в ръцете на корумпиран политически елит, ще се използва единствено за мачкане на обществените опоненти на статуквото. Дори Правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент) допуска конфискация само при влязла в сила присъда.

Случаят показва колко опасно може да бъде превратното прилагане на подобен закон, който вменява презумпция за виновност и атакуваната страна може да се защити едва след налагането на обезпечителните мерки. Той противоречи на основни човешки права и правни принципи, гарантиращи презумпция за невиновност, равенство пред закона и защита на собствеността. Използван срещу медии, той е силен инструмент за цензура.

Проверката на КОНПИ започна след като прокуратурата повдигна абсурдни обвинения във връзка с приватизацията на миноритарния дял на ЕВН на борсата и по този начин показа как на практика действа целият механизъм за натиск чрез фалшиви обвинения и запори на истинско имущество.

Всички действия на КОНПИ по наложените обезпечения са обжалвани в срок пред Бургаския апелативен съд. Продължавам да съм оптимист, че все още България е правова държава и по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол.


Иво Прокопиев
София,
11 декември 2017-та година

Утре, 12 декември, КОНПИ ще даде пресконференция по случая "Прокопиев". Веднага след нея брифинг ще даде самият издател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

6

newfoundland

12.12 2017 в 19:18

Човекът дето реди министри и си създава партийки като Зелените и Да, България, че да краде от държавните пари, да не се прави на ощипан сега.

9052

4

Fockz

11.12 2017 в 19:12

Веднъж отивам на реката и гледам — мост. Под моста седи трол(дебел) и иска такса от всеки минувач и ездач. Който не се бръкне, плаща със счупен крак, ако не и два. Отивам при кмета и го питам колко ще ми плати за трола. На кмета му увисна ченето от смайване. Как така, пита ме той, че кой ще оправя моста, ако си нямаме трол? Тролът се грижи за моста, редовно го поправя, бъхти се с пот на челото, за да си свърши съвестно работата, та да е здрав мостът.

11671

3

безпартийна

11.12 2017 в 17:28

И няма нужда да съм фен на Прокопиев, за да чета изданията му. Просто ми е противно да цапам съзнанието си с Пеевските боклуци.

11671

2

безпартийна

11.12 2017 в 17:25

Пеевски и Цацаров (а и третият плондер) щяха да са смешни, ако ситуацията не беше трагична за българското правосъдие. Но змията хапе най-люто, когато е притисната в ъгъла. Нещо "стабилността" им се изплъзва. Дай Боже, скоро да спукаме плондерите.

14469

1

случайно прочетох

11.12 2017 в 16:05

Оляха се вече!
Не съм фен на Прокопиев, ама това е прекалено!