Изследване на Ройтерс класира OFFNews в топ 10 на медиите с най-голямо доверие у нас

Мая Младенова 18 юни 2018 в 15:33 11203 2

Снимка Pixabay

Дългоочакваното годишно изследване на "Ройтерс" за състоянието на тенденциите в медиите в 37 държави за пръв път обхваща и България.

Световната агенция публикува и класация на медиите, които се ползват с най-голямо доверие сред аудиторията в страната. За челните места са националното радио и телевизия, а в първите 10 позиции е и OFFNews (виж таблицата).

Изследването има за цел да разбере навиците при потребяване на новини в различните държави. То е извършено от института на Ройтерс за изследване на журналистиката. 

Въпросът, зададен на респондентите, е: "Колко достоверни са новините от следната медия от 0 до 10, където 0 е абсолютно недостоверни, а 10 - напълно достоверни.

Най-често ползвани източници на информация (онлайн медии) според изследването:

Най-често ползвани като източници на информация телевизии, радиа и печатни издания:

Около 1/3 от анкетираните посочват, че вярват на новините, които намират чрез търсене в интернет. 30% вярват на новините в социалните медии. Процентът е по-висок в сравнение с много други държави, посочват авторите на изследването. Традиционните медии се радват на доверието на 41% от аудиторията.

Допитването дава още данни за навиците на аудиторията у нас. 88% от респондентите се информират от онлайн медии, 84 - от телевизии.

Най-популярната социална мрежа у нас е Фейсбук. Тя задминава безапелационно втората с класацията YouTube. 73% oт българите четат новини през Фейсбук, а цели 84% я ползват за информиране или друга цел.

Изследването е проведено с онлайн въпросник през януари-февруари 2018. Извадката е представителна за хората, ползващи интернет в съответната държава, като са извадени и отговорите на онези, които не са чели/слушали никакви новини в последния месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.06 2018 в 03:05

Резултати просто не са верни.
Като гледам Алекса, и кво друго беше, затворих го без да искам.
"Труд" и "24 часа" са стари марки, и там има "очакван отговор".
БНР и БНТ естествено са по-напред, това са принципиално несравними бюджети.
С нещо от жълтите може да е сравнимо. Какъвто светът - такива и читателите. Но разликата в процентите донякъде успокоява:)