КОНПИ: Парите на Прокопиев са с ясен произход, но незаконни - от сделката за "Каолин"

Комисията вероятно за пръв път стигна до ревизия на приватизационен договор, за да докаже незаконно имущество

Мая Младенова 12 декември 2017 в 13:30 54722 9

Снимка OFFNews

Председателят на комисията Пламен Георгиев (вдясно)

Приватизационната сделка за „Каолин“ АД от 1999 г. е причина за запора над имущество на семейството на издателите Иво и Галя Прокопиеви, стана ясно от брифинг на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Парите на семейство Прокопиеви са с ясен произход, но са незаконни – идват от сделката за „Каолин“, обясни една от инспекторките, работили по преписката.

В същото време председателят на комисията Пламен Георгиев призна, че не може да даде отговор на въпроса дали това е първата приватизационна сделка, която ведомството му разследва.

Той на няколко пъти се опита да обясни, че тази формулировка е погрешна. Не ставало въпрос за разследване на приватизацията на „Каолин“, която вече е извън давностния законен срок за разследване, а за последвалата продажба на „Каолин“ на новия му германски собственик "Кварцверке". Именно законността на акциите на Иво Прокопиев от тази продажба КОНПИ поставя под въпрос и затова се връща към приватизационната сделка, за да изясни как той изобщо е придобил предприятието.

Въпреки многократни журналистически въпроси защо комисията прави ревизия на приватизационни сделки, Георгиев настоя, че това се налага, защото втората продажба на „Каолин“ попадала в 10-годишния проверяван период и не е с изтекла давност.

Стана ясно, че комисията е установила разминаване от 14 млн. лева между декларираните приходи и разходи на Иво Прокопиев и семейството му. Освен това КОНПИ ще им повдигне колосален иск за над 199 милиона лева. От тях най-голяма част са 150-те млн., получените от продажбата на „Каолин“ АД на германския му собственик.

Сумата набъбва до 199 млн, като към тези 150 милиона се добавят стойността на запориран имот в Созопол, получени дивиденти от фирми, увеличевн капитал на едно дружество и дарения на фондация „Граждански медии“. Ответници по иска са Иво Прокопиев, Галя Прокопиева, „Алфа финан холдинг“ АД, „Соларпро холдинг“ АД, „Алфа енерджи холдинг“ ЕАД, фондация „Граждански медии“.

Пламен Георгиев се оплака от безпрецедентен медиен натиск по случая „Прокопиев“. Той посочи, че тезите на проверявания съвпадали с тези на член на комисията (Лиляна Терзиева, от квотата на президента), която единствена гласувала с особено мнение по налагането на запора. По преписката са работили 11 експерти и 5-имата членове на КОНПИ.

Георгиев специално отбеляза, че медиите на „Икономедиа“ не са със запорирани сметки, дейността им не била обект на запор и не разбирал как останалите запори биха се отразили върху работата им, за да се говори за натиск над тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

8

newfoundland

12.12 2017 в 19:17

Поредното доказателство, че Прокопиев е голям престъпник!

12688

7

Emil Kasamakov

12.12 2017 в 18:33

Е, как да не е имал нищо? Той купи Каолин някъде около 2000 год, а още в началото на 90-те беше съсобственик на в. "Банкер", а после и на "Капитал". И това не му бяха единствените бизнеси.

12192

6

Stoyan Georgiev

12.12 2017 в 15:35

Т.е ако имаш нелегални пари от преди 30 години и ги харчиш цял живот, могат да те преследват без давност цял живот :)

Тия са големи смешници...

Правят незаконен запор по незаконно обвинение, което дори е върнато от съда :)

7800

5

voevoda

12.12 2017 в 15:34

И на кьорав е ясно ,че става дума за медиен натиск.Следващите вероятно ще са бивол.
Тефтерчето на Филип Златанов отдавна показа ,че КОНПИ е инструмент на пеевски.

6947

4

theprofet

12.12 2017 в 15:08

Га яде кибапчита ни рива, а?

11671

3

безпартийна

12.12 2017 в 14:55

Не за пръв път се убеждавам, че на юристите им липсва елементарна логика. Произходът на парите бил ясен, но...незаконен. Ясен, защото бил от продажбата на Каолин. Но пък приватизацията на Каолин е обявена за законна от ВКС. Тогава, кое е незаконното?

12007

1

Хараламби

12.12 2017 в 13:59

Еми така е - като е приватизирал Прокопиев, не е имал нищо на свое име, откъде е взел пари за да купи? Докато един друг млад и успял е имал Опел, макар и стар, продал го е и така като Рокфелер си е купил това-онова. Така че Прокопиев, иди намери, че преди 20 години съседа ти е продал една Лада и може и да мине номера.