КЗК разреши на Нова броудкастинг груп да придобие 100% от Нетинфо

OFFNews 03 февруари 2020 в 16:53 3788 1

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила преди дни Нова броудкастинг груп да придобие без условия едноличния контрол върху „Нет Инфо” АД. 

Преди Нова телевизия да бъде продадена на братята Домусчиеви, "Нет Инфо" бе нейно дъщерно дружество. То притежава популярни интернет сайтове (сред които Vbox7, dariknews.bg, gong.bg, edna.bg, vesti.bg, sinoptik.bg и др.) и допълва портфолиото на медийната група. До момента новите собственици на телевизията притежаваха 70% от "Нетинфо". КЗК им позволява да купят и останалите 30 процента от "Дарик радио" АД на Радосвет Радев и "Уеб финанс" на Христо Христов.

Парадоксалното е, че именно онлайн проектите, вкл. "Нетинфо", бяха доводите КЗК да спре чеха Петр Келнер да придобие Нова телевизията през юли 2018 година.

Тогава мотивът на антимонополната комисия бе, че заради водещата позиция на Нова броудкастинг груп на пазара се опасява за ефекта върху конкурентната среда след сделката, вкл. за тази на онлайн медиите. КЗК посочваше, че това би дало на придобиваната група възможност за придобиване на господстващо положение: да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори. В решението се казваше още, че Нова има 30 до 50 на сто пазарен дял според различни измерители, както и между и 10 и 20% от пазара на онлайн рекламата.

По-малко от година по-късно КЗК разреши на дружеството на Георги Домусчиев да купи Нова, а с решение от 16 януари 2020 позволява и концентрация с "Нетинфо". Така Нова броудкастинг груп отново е с портфолио във вида, в който бе отказано на Келнер да я купи. По-късно Келнер, чрез своята инвестиционна компания PPF, придоби дружеството майка на bTV - CME (Central European Media Enterprises).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

03.02 2020 в 22:50

Е, тъкмо ще има работа за Гешев. След 5 години ще се окаже че някой е олигарх и че КЗК е подпомагала бизнеса му...и така до края на света...