КЗК скорострелно разреши сделката за Нова тв

OFFNews 22 март 2019 в 13:02 3685 1

За 16 дни КЗК разреши на дружеството "Адванс медиа груп" (АМГ) на Георги Домусчиев да купи Нова Броудкастинг Груп, собственик на Нова телевизия, от досегашния собственик "Модърн таймс груп" (MTG).

От справка в системата на комисията става видно, че производството е образувано на 5 март 2019, а КЗК се е произнесла с решение на 21 март т.г. Законовият срок за произнасяне е 25 дни, но решението за придобиване от предишния кандидат-купувач на Нова - чехът Петр Келнер (PPF Group), се бави с месеци, а накрая бе отхвърлено.

"Разрешава концентрацията без условия", е записано в документа за сделката между АМГ и МТГ.

Дружеството купувач на Нова ще се управлява от братята Георги и Кирил Домусчиеви, както и от още трима души - Т. Генова, Н. Василчев, В. Хаджиева.

Предмет на сделката освен самата Нова телевизия (която ще бъде придобита на 100%) са и други, по-малки медии и сайтове в портфолиото на медийната група:

- 28% дял от списание "Ева";

- 70% от „Нет Инфо“ АД и чрез него - „Ви Бокс” ЕАД, „Дарик Нюз” ЕООД, „Имоти Инфо“ ООД; „Файненшъл Маркетплейс” АД; „Грабо Медия” АД; „Проспекто груп” АД.

Видът на придобивания контрол върху дружествата (едноличен или съвместен) ще съвпада с вида на упражнявания
понастоящем контрол от НБГ.

КЗК е приела, че няма законова пречка за концентрацията, тъй като "Адванс медиа груп" е новосъздадена компания без друг предмет на дейност, който би преразпределил пазара. В същото време, свързаните с "Адванс" други бизнеси на братята Домусчиеви не са в същата сфера като тази на "Нова Броудкастинг Груп". 

Припокриване в сферата на дейност обаче има - Комисията сама е изброила, че купувачът чрез свързаната фирма "Футбол Про Медия" има бизнес интереси и в сферата на предоставяне на права за разпространение на спортни събития. В същото време тв каналите "Диема" излъчват големи спортни първенства. КЗК обаче не е отчела това като обстоятелство, което би се отразило на медийния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

23.03 2019 в 08:28

Демокрацията най-после победи: КОНПИ ще разследва апартаментите на депутати от ГЕРБ,Съдебната система ще осъжда мутри,МВР осигури спокойствие в селата,а медиите ще са музиканти,които искат да бъдат неми,тъкмо когато народа иска най-много да е глух. Има ли смисъл да се говори нали СДС и ГЕРБ вече са едно!!!!!