Кабелни оператори: КРС работи за унищожаването на малкия бизнес и по-високи цени за клиентите

OFFNews 20 януари 2020 в 10:25 4981 0

Снимка БГНЕС

Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Клуб 2000.

„Корупция и лобизъм убиват българския бизнес” – с тези думи започва писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000″, адресирано до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до председателите на ВАС и ВКС, и до главния прокурор.

От Сдружението ще изпратят и копие от писмото си до представителството на ЕК у нас и до посолството на САЩ у нас, пише БГНЕС.

„Клуб 2000″ е браншово сдружение на 23 малки и средни предприятия – платформени оператори. Дейността им се регулира от държавата, а освен трите големи оператора, които предоставят услугата „Мобилна телефония”, работят и няколкостотин малки и средни предприятия, които вече повече от 25 години предлагат кабелен интернет, телевизия и IP-телевизия на регионални пазари в малки и средни градове. Благодарение на тяхната дългогодишна дейност България е в челните места по качество и цени на телеком услуги в света.

Сдружението „Клуб 2000″ стана особено известно през миналото лято, когато в офиси на три кабелни оператора в страната нахлуха маскирани и въоръжени служители на ГДБОП и иззеха техника, компютри и друга апаратура - собственост на фирмите. Освен стреса, който тогава преживяха невинни касиерки, служителки и репортерки, иззетата техника на практика блокира работата на фирмите, и те бяха изправени пред реалната опасност от фалит. Затова на 19 юни представители на малките кабелни и средни оператори излязоха на протест пред Министерски съвет.

„При операцията на ГДБОП беше иззета не само техника за разпространение на програми с неуредени авторски права, а всичката налична техника в главните станции на операторите. Т.е. и за програмите с напълно редовни авторски права беше отнета възможността на десетки хиляди абонати да ги гледат и се информират за ставащото. ГДБОП иззе техниката и за разпространение на интернет, въпреки че не са имали съдебно разрешение за това. Сам по себе си този факт е скандален. Десетки хиляди абонати, болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. Беше прекъснат и тел. 112 в Благоевградска област”, обясни тогава изпълнителният директор на Сдружение „Клуб 2000″ Валентин Георгиев.

Основен мотив за акцията на държавата срещу малките оператори бе, че са нарушени авторски права на телевизиите, и тези три оператора предлагат незаконно разпространение на телевизионни канали. Появи се информация, че акцията на ГДБОП срещу малките и средни кабелни оператори, е била „поръчана” от Сдружението на защита на легалното разпространение на програми „ТеРаПро”.

Странно е, че вече седем месеца след безпрецедентната акция в офисите на малките оператори няма нито едно повдигнато обвинение срещу кабелен оператор. Разследващите органи, обаче, без обяснение все още не им връщат иззетата техника. Това затвърждава убедеността на членовете на „Клуб 2000″, че акцията е била умишлено „поръчана” от конкурентите, които са искали да смажат дребния и среден бизнес.

Кабелните оператори са възмутени от решение №475 на Комисията за регулиране на съобщенията от 19 декември 2019 година, в което се казва, че Комисията е решила да „Съгласува методика за провеждане на извадково проучване с наименование „Национално представително количествено изследване на пазарите на платена телевизия, интернет и пакетни телекомуникационни услуги в България”, предоставени с писмо вх. № 12-01-3525/04.12.2019 г. на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори”.

Решението на практика означава, че частни организации (АБРО и ТеРаПро) поръчват и заплащат маркетингово социологическо проучване на пазарите на платена телевизия и интернет, а КРС го официализира.

Според кабелните оператори, обаче, методиката, по която ще се прави проучването допуска грешка от над 300% при оценката на броя абонати за малките кабелни оператори. Тоест, проучването на КРС може да установи, че един малък кабелен оператор има три пъти повече абонати от истинския!!!. В методиката не се отчита и броят абонати, живеещи извън България. Публична тайна е, че "Булсатком" има поне 250 000 абоната извън страната т.е. приблизително 10% от всички домакинства у нас. Ако не се намали с тази цифра количеството абонати, което се приемат за база в проучването, ще се получи автоматично завишаване с 10% на абонатите на всички кабелни оператори, които имат клиенти само в България. Нямаше да има проблем в това, ако телевизионните оператори не изискваха плащане на брой абонати. Тоест електронните медии, позовавайки се на данните от социологическото изследване, ще поискат да им се плати за несъществуващи абонати, без да коментираме, че се иска плащане за всички абонати без значение дали конкретната телевизия наистина се гледа от всички абонати. Т.е. КРС ще официализира тотално нереални резултати в годишните отчети на регулатора.

От своя страна, малките и средни кабелни оператори могат да докажат колко точно са им абонатите, като предоставят например клиентските им номера, но държавата не се интересува и не изисква такава информация, а ще разчита само и единствено на данните от социологическата агенция, която ще прави изследването.

За фирма-изпълнител на социологическото проучване е избрана „Би Медия Консултант”.

Фирмата „Би медия консултант” е регистрирана на Милкана Димитрова Николова през 2009 г. Адресът ѝ е на столичния бул. „Джеймс Баучер” 23, където е и седалището на Галъп Интернешънъл.

В „Ню Рисърч Технолъджис”, която Николова представлява до 2014 г., съдружници са Кънчо Стойчев, синът му Марко Стойчев и Андрей Райчев. Фирмата също е регистрирана в сградата – седалище на Галъп интернешънъл.

Милкана Николова представлява и още една социологическа агенция, сочи справка в Търговския регистър на страната. Тя е била официален представител на дружеството „ТВ План”, в който собственик е бил Джордж Лукс – бившият шеф на ГАРБ. ГАРБ (Ге Еф Ка Аудиенс Рисърч България) се появи на тв пазара някъде около 2010 г., когато започна да мери рейтингите заедно с тогавашния хегемон ТНС/Тв План, чиито собственици бяха социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. През 2011 г. ГАРБ остана единствената агенция, тъй като придоби конкурентната “ТВ План”. При регистрацията си ГАРБ е собственост на акционерното дружество “Телеконтрол България – Швейцария”. Според слухове и медийни публикации от 2014 г., тогавашният банкер Цветан Василев е имал общо със собствеността на дружеството.

В още една фирма за социологически изследвания Милкана Николова и към момента е съдружник с Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Дружеството се казва „Дистънс”, и е със седалище на бул. Никола Вапцаров 27.

„Слугинажното решение на Комисията за регулиране на съобщенията, с което се обявява капитулация на държавата и се приемат условията, поставени от едрия корпоративен капитал, за провеждане на обвързващо проучване на пазарите на платена телевизия и интернет, е скандално и унизително за България. То признава, че специализирания държавен орган КРС няма ресурса да наблюдава и управлява процесите в телекомуникационния сектор на страната и неговите функции се изземат от две частни организации АБРО и ТеРаПро, с нечисти корпоративни намерения. Това решение на КРС незабавно трябва да бъде преразгледано”, пишат още от „Клуб 2000″ до властта, прокуратурата и представителството на ЕК и на посолството на САЩ у нас.

Според кабелни оператори скандалното решение цели унищожаване на малките и средни предприятия в сектор „Електронни съобщения” и това не само ще изтрие страната ни от картата на високоскоростния и широколентов интернет в ЕС, но и ще има други „тежки икономически и демографски” последици, защото малките и средни кабелни оператори работят в малките и средни населени места, където демографския срив е драматичен и за това големите телекоми там нямат интерес. В тези малки и средни селища малките и средни кабелни оператори осигуряват работни места, плащат данъци и предоставят информационни услуги на малкото останали там жители.

От Националното сдружение „Клуб 2000“ поставят логичния въпрос – ще позволи ли КРС, чрез утвърдената от нея лобистка методика, да се официализират нереални и завишени данни за броя на абонатите на телеком услуги в страната? Ще помогне ли на големите телеком оператори и телевизии да унищожат конкурентните малки и средни кабелни оператори, за да окрупнят насилствено пазара и след това да вдигнат драстично цените към крайните клиенти?

Малките и средни оператори настояват компетентните държавни да предприемат спешни мерки, за да се гарантира равнопоставеност между всички оператори, лоялна конкуренция и преустановяване на лобистките и корупционни практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови