Къде е договорът между БНР и Музикаутор?

Николаос Цитиридис 18 април 2017 в 17:23 6271 0

В края на февруари няколкомесечната сага между Българското национално радио и Музикаутор в спора им за новия договор за излъчване на музика уж бе прекратена с гръмкото обявяване, че томахавката е заровена и споразумение е постигнато. Има ли договор между двете стани и разбраха ли се всъщност те? Отговорът е кратък - не. 

За това разбираме от отговор на Българското национално радио на наше запитване по Закона за достъп до обществена информация. В началото на април поискахме да видим договора и какви са тарифите, по които уж БНР и Музикаутор са се разбрали. 

В срок получихме следния отговор от БНР: 

"На 3 април в БНР е постъпило заявление за достъп до обществена информация от Вас. Във връзка с това Ви уведомявам, че към момента все още текат преговори за конкретните условия на договор между БНР и сдружение "Музикаутор". Копие от същия ще Ви бъде предоставен след неговото подписване, съгласно решението за предоставяне на достъп до обществена информация."

Сега възникват следните въпроси: Каква е правната рамка, върху която БНР излъчва музика от репертоара на Музикаутор? Каква е тарифата? Защо все още няма споразумение между двете страни, след като го обявиха официално? Попитахме и двете страни, а отговор в рамките на деня получихме само от Музикаутор. 

Тарифа, по която музиката в ефира на БНР се отчита, няма. Договорката между Радиото и Музикаутор е устна.

Пред медиите и обществеността двете страни бяха поели ангажимент да съгласуват правно тази устна уговорка и да подпишат договор. Разумният срок за това изтече, поради което може да се приеме, че за БНР липсва правно основание да излъчва музика, заявиха пред OFFNews от "Музикаутор". Останалата част от отговора им: 

В края на февруари 2017 г. БНР и Музикаутор постигнаха споразумение за основните параметри за уреждане на авторските права за ползваната от БНР музика, като обявиха това публично. Музикаутор подчерта, че това споразумение следва да бъде съгласувано с браншовата организация в радио сектора. Впоследствие БНР направи съществени промени в проектодоговора, които се отклоняват драстично от споразумението. В началото на април 2017 г. БНР изпрати допълнително писмо до Музикаутор, с което едностранно видоизмени постигнатата в края на февруари договорка.

Не за пръв път в спора между двете страни излизат въпроси, чийто отговор остава нееднозначен. Такава беше например ситуацията, когато БНР заведе иск срещу Музикаутор в Софийски градски съд. Тогава в писмото си до съда директорът на БНР Александър Велев твърдеше, че заради забраната за излъчване на музика от репертоара на Музикаутор радиото претърпява сериозни финансови щети. Само 2 седмици по-късно Велев се похвали, че след разрива с Музикаутор, радиото е с 20% по-слушано. От свои източници OFFNews разбра, че делото в СГС е прекратено поради недопустимост на 12 април. 

До края на работния ден отговор от БНР не получихме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови