Как се изменя популистката пропаганда у нас: По-малко громи ЕС, повече 'враговете на народа'

OFFNews 22 ноември 2018 в 15:20 5027 2

Наблюдава се значителен спад на пропагадните материали по темата „Залезът на Европа“ заради високата и дори нарастваща популярност на ЕС сред българите, както и сред гражданите на другите страни членки на съюза. За сметка на това пропагандата за "домашна употреба" се засилва.

Това отчита доклад, изготвен от Фондация за хуманитарни и социални изследвания. Проучването на пропагандните съобщения в българските медии през 2017 г. измерва честотата на употребата на пропаганден език и съдържанието на публикации от избрани пикови дни.

4 опорни точки на популистката пропаганда

Изследването се спира на четири от основните акценти на популистката пропаганда:  „Залезът на Европа“; „Продажните елити на България“; „САЩ/НАТО като световен хегемон-кукловод“; „Въздигането на Русия“.

В доклада се констатира, че Българското европредседателство, за чието популяризиране част от пропагандните медии получават финансиране, също е обяснение за ниския брой пропагандни публикации за "Залезът на Европа". Атаките срещу ЕС са не само сравнително малко на брой, но са и умерени по своя тон. Основните им акценти обаче остават непроменени спрямо предните години.

Пропагандата обвинява Евросъюза, че е пряко отговорен за бежанската вълна и за процеса на ислямизация на Европа, както и че е отстъпил от изконните християнски ценности и е поставил в опасност националния суверенитет на страните членки. Заклеймяват се либералните елити, доминиращи ЕС, като напълно деструктивни, доколкото свеждат светогледа си само до пазар. Като отговор на тези заплахи в пропагандните публикации се препоръчва спешно и спасително сближаване на ЕС с Русия.

Откритата геополитическа пропаганда отстъпва позиции за сметка на пропагандата за „домашна употреба“, се констатира още в изследването. Атаките предимно са насочени срещу вътрешните политически и икономически противници, като предпочитаните цели са реформаторските политически партии и реформаторските политики, например съдебната реформа. През 2017 г. публикациите, охулващи „продажните соросоиди и безродници“ у нас, са били 16 703.

Статиите по темата „Продажите елити на България“ свидетелстват за осезаемо усилване на тенденциите от предходните години. Антидемократичната пропаганда в България, макар да заема наготово опорните точки и дори директно калкира част от речника на руската пропаганда, най-често се употребява за локални тактически цели. Олигарсите използват притежаваните или финансирани от тях медии, за да набедят за "чужди агенти" и "марионетки" и да дискредитират с всички възможни средства своите противници. Привилегирована мишена на пропагандните публикации е съдебната реформа, нейните инициатори и поддръжници, пишат авторите на изследването. 

САЩ, НАТО и Западът продължават да са главен глобален злодей, като активността също нараства, макар да се наблюдават известни промени в образа на САЩ след избора на Доналд Тръмп за президент. Тенденцията е НАТО и Пентагонът да бъдат превърнати в привилегирования враг, а за Тръмп да се запази опцията „приятел“.

След избора на новия президент пропагандата в публикациите се раздвоява. Представя се лошият САЩ на предишните администрации, на американския политически и бизнес истаблишмънт, от една страна, и “добрият” САЩ на Тръмп и американския народ, от друга страна.

Основният акцент в пропагандата е, че избирането на Доналд Тръмп за президент поражда очакванията за скорошен и тотален разгром на неолибералните, соросоидни, глобилистки елити и рязък обрат в американската външна политика в посока на сближаване с Русия. Тиражира се мнението, че Северноатлантическият съюз е фрагмент от миналото и организация без бъдеще.

Темите „Нарасналата политическа и духовна мощ на Русия“ и „Мощта на руското оръжие“ са във видим подем в сравнение с предходната година, сочи още проучването.

Наблюдава се рязка промяна на пропагандните приоритети в полза на пряката позитивна пропаганда, възхваляваща политическата и духовна мощ на Русия и руското оръжие, за сметка на дефанзивния пропаганден език, обругаващ враговете на Русия или оправдаващ анексията на Крим. Една от причините е промяна в тона на официалните говорители и медии на Кремъл. Те търсят път за нормализация на анексията на Крим и отмяна на санкциите, чрез по-миролюбив език.

Основният акцент в този вид пропаганда е представянето на руската военна намеса, а не западната, като решаваща за успешното приключване на войната в Сирия.

Темата “Враговете на Русия” е в отстъпление по броя на пропагандните публикации в сравнение с предишната година. Русофобията е определяна като някакво заболяване, което е изцяло деструктивно в национален и международен план. Русофилията се отъждествява с разумната политика, която всяка една европейска страна трябва да следва, за да осъществи националните си интереси. Тази разумна и национално отговорна политика по презумпция е съзвучна с приоритетите и целите на руската външна политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови