Каменаров предлага фиксирани екипи на новините, мести Панорама през уикенда

Мая Младенова 22 август 2017 в 13:18 3979 1

Фиксирани екипи от водещи на новините, преместване на предаването "Панорама" в събота или в неделя и създаване на Библия със златни правила за вътрешните продукции - това са част от идеите на Константин Каменаров за развитието на Българската национална телевизия, които той представи пред Съвета за електронни медии като кандидат в конкурса за генерален директор.

В концепцията си Каменаров акцентира най-силно на програмата и на търсенето на допълнителни източници на финансиране за медията извън отпускания ѝ от държавата бюджет.

Каменаров посочи, че БНТ е лидер в новинарското и публицистично съдържание. Според него, за да разшири тя своето влияние, трябва да изпълни цялата си програма с качествени продукции и в това трябва да е съсредоточен целият човешки и финансов ресурс.

Той изброи няколко конкретни идеи в тази посока. Една от тях е административна реформа, която да редуцира морално остарелите звена и да намали служителите в пренаселените дирекции, като в същото време се подсилят други звена, в които има недостатъчно кадри - например в маркетинга и продажбите. Търговските звена трябва да насочат усилията си към търсене на европейско финансиране или към партньорства за социална отговорност с големи корпорации. Части от бюджета на БНТ, които сега по регламент се дават за други дейности, могат да бъдат предоговорени и да бъдат насочени също към програмата, каза той.

Каменаров споделя виждането, че е добре продуктовото позициониране да бъде позволено и извън кино продукциите, а рекламните слотове в праймтайма да се увеличат.

Първата си задача като генерален директор за него би била да събере екип от модерно мислещи и можещи хора, а втората - да направи одит на състоянието на телевизията.

Бъдещето на каналите на БНТ той вижда с БНТ1 като политематичен флагман, придружен с група профилирани канали. БНТ2 например трябва да стане културно-образователен, посочи Каменаров. Той добави, че би променил изцяло философията на вземане на решения относно програмирането. Във всяка област - например спорт, информация, култура, забавление трябва да има няколко експерти от същата област, които да изработят Библия със златни стандарти за програмните продукти. Това ще е нашият обществен договор, каза той.

Каменаров попита риторично знае ли някой кой води "По света и у нас" днес? Според него е нужна по-консервативна схема при водещите - например две двойки да се редуват за по цяла седмица, или да има една двойка за делничните дни и една за уикендите.

Според бившия новинар предаването "Панорама" трябва да се премести в събота или неделя, защото решението за преместването му в петък, за да се освободят почивните дни за програма с по-лека тематика, е остаряло.

На въпрос дали би се разделил с факторите, определящи програмата на БНТ, Каменаров не отговори директно. Той коментира, че трябва обща шапка за програмирането на отделните канали, между които сега нямало достатъчна координация.

Кандидатът за генерален директор коментира и съдържанието на сутрешните блокове, които според него предлагат свирепа журналистика, а трябва да са фонови предавания, след които зрителите да не излизат освирепели и озверели от вкъщи.

На въпрос на Мария Стоянова от СЕМ какво е било професионалното му поприще в периода 2013/2017 г, той отговори, че се е занимавал с консултантска, лобистка дейност и нетуъркинг за компанията Ernst and Young, но не го в вписал в биографията си, защото не е работил на трудов договор.

По-късно днес СЕМ ще изслуша и последния, шести кандидат за генерален директор - Емил Кошлуков. Името на генералния директор ще стане ясно след гласуване в СЕМ утре, 23 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови