Кърваво нападение над сръбски журналист, разследвал убийството на косовския политик Оливер Иванович

OFFNews 10 юли 2018 в 14:47 2688 0

Снимка Gazeta Express

Сръбският журналист Стефан Цветкович, разследвал убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, извършено през януари в Косовска Митровица, е станал жертва на брутално физическо нападение пред кафене в родния си град Бела Църква в понеделник вечерта, предаде агенция "Фокус", като цитира албанското електронно издание "Газета Експрес".

Полицията е арестувала заподозрян за атаката. Тя идва само месец, след като журналистът беше в неизвестност в продължение на два дни.

Задържаният е мъж, идентифициран само с инициали. Смята се, че той е нападнал репортера, след което го е оставил да лежи с разкървавена глава пред кафене.

Цветкович публикува своя снимка от спешното отделение в социалните мрежи преди да замине за Румъния, където смята, че ще се намира в безопасност, пише медията.

Разследващият журналист е заявил пред белградския ежедневник „Данас“, че е ударен с метална тръба от наркодилър, който по-рано е разследван за заплахи към него. След това нападателят се опитал да го прегази с кола, казва още журналистът.

В средата на юни Цветкович изчезва, припомня „Газета Експрес“. Полицията намира автомобила му изоставен с включени фарове в Бела Църква и започва разследване. След два дни журналистът се появява и твърди, че е бил отвлечен, но местната прокуратура повдига обвинения срещу него за инсценировка. Все пак властите му назначават полицейска защита и, както твърди Цветкович, тя му е отнета два дни преди нападението.

„Не вярвам, че нападението веднага след това е просто съвпадение. Мисля, че нападателят искаше да ме убие и ще организирам пресконференция в кафето, където се случи атаката“, заяви той.

Прищинското издание припомня, че миналия месец Цветкович пристига доброволно в Прищина, за да даде показания за убийството на Оливер Иванович, случило се пред офиса на политическата му партия в Косовска Митровица. В косовската столица журналистът заяви пред медиите, че подозира за покушението бандите, действащи в северната (сръбска) част на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови