Казусът БНР: Европейските журналисти се обявиха в подкрепа на колегите си в България

OFFNews 30 септември 2019 в 19:05 2456 0

БНР

Снимка offnews.bg

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

В текста се припомня как е възникнала сегашната криза в БНР - с опита за отстраняване от ефир на съдебната репортерка Силвия Великова и със спирането на сигнала на програма „Хоризонт” на БНР за пет часа на 13 септември. Акцентира се и на изслушването в Съвета за електронни медии (СЕМ) на журналисти от БНР по казуса, по време на което те са разказали за ограничения, цензура и намеса в редакционната независимост от страна на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Публикацията на ЕФЖ се позовава и на позицията на УС на СБЖ от 20 септември, в която се настоява за прекратяване на договора на генералния директор „във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“.”

Цитира се също изразената в позицията на УС на СБЖ оценка, че сегашната ситуация в БНР е ясно доказателство за посегателство срещу свободата на словото, медийната свобода и независимост и правото на журналистите да задават въпроси и да информират аудиторията, че това също така е ясен пример за дълбоката криза, пред която са изправени медиите в България, където различни сили се опитват да повлияят на работата на журналистите и да променят условията за упражняване на журналистически труд.

В публикацията си ЕФЖ припомня и за организираната на 26 септември протестна жива верига на журналисти от БНР. Подчертано е, че същия ден ЕФЖ заедно с Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU) и Медийната организация за Югоизточна Европа (SEEMO) са отправили призив към българските власти да защитят независимостта на БНР и да постигнат бързо разрешаване на настоящата криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови