Кедъра: Не искам нито да съм герой, нито да съм жертва

Емблематичният спортен журналист се е записал да учи магистратура в НСА

OFFNews 15 октомври 2019 в 11:57 6831 0

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

Това каза в предаването "Преди всички" на БНР спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Той потвърди, че е узнал по пощата, докато е бил в болнични, за освобождаването си:

„Аз съм наивен и никога не съм участвал в такива игрички, а просто видях в пощата си листче за препоръчано писмо, отидох в нашия пощенски клон … и си подписах документа, докато ми извадят писмото и разбера, че е от телевизията, вече беше доста късно да реагирам по какъвто и да било друг начин. Няколко дни по-късно бележката е върната в управление на „Човешки ресурси“ в Телевизията.

Те ми се обадиха и казаха: „С това приключват нашите взаимоотношения, ще ти платим една заплата обезщетение“. Аз им казах „Хора, аз съм в болнични“. „Ами, нищо, добре“. В края на месеца ми преведоха това обезщетение заедно с дните отпуск, които имах“.

Алипиев е помолил съпругата си, която също работи в БНТ, да върне служебния му телефон.

Все още не е обмислял дали да съди БНТ

„Имам още около 20 дни до срока от два месеца след получаването на това предизвестие по пощата. Колебая се, защото на мен целият ми живот е в телевизията. Аз съм започнал там през зимата на 1987 година като асистент режисьор, нямах навършени 21 години. Израснал съм в коридорите на телевизията. Това е целият ми живот. Аз лично искам да се пенсионирам в БНТ, защото това е мястото, в което са работили и родителите ми, и аз.

"Не искам нито да съм герой, нито да съм жертва. И Ахил е имал пета. Ето, имах ахилесова пета, уязвим съм. Нямах диплома. Те ме удариха заради това. Имаха основание по някакъв начин. Остава ми, естествено, обидата", каза Кедъра.

Записал е магистратура в НСА

„Аз се амбицирах и съм записал магистратура в НСА. Не завърших в края на 1994-а - една от най-хубавите години в живота ми не само заради Американското лято, а защото тогава се роди дъщеря ми. Живеехме по квартири и трябваше да си изкарват пари.

Просто полека-лека интересът ми към завършването на висшето образование поизчезна. Интересно е, че до този момент на моя престой в БНТ никой не е спекулирал с това. Всички знаят за това много добре, не съм го крил. Сигурно е немарливост да си зарежеш образованието по този начин и да не вземеш въпросната ценна хартийка, която аз още не притежавам. Притежавам само удостоверение, защото дипломите се издават по-бавно. Може би трябваше някой да ме амбицира. Ето, те ме амбицираха“.

Не иска да кандидатства като начинаещ спортен журналист с новата диплома

„Защото мисля, че това е унижение“.

В момента Алипиев не очаква предложения за работа.

Алипиев още не е получил предложение от друга медия. Шегува се, че няма и книжка, за да кара такси. „Искам първо да си почина и да си проветря главата“, казва Кедъра.

„Лошото е, че в момента няма кой знае колко много хора, с които да се работи в спорта. Не съм само аз този, който си тръгна. Около мен се вдигна повече шум, защото бях изгонен публично, но си тръгнаха още четирима души от спортната редакция само в рамките на последните два месеца. Да не говорим, че имаше и хора, които си тръгнаха преди това“.

Завръщане в БНТ?

„Никога не казвам никога, но мисля да изчакам, да видя, да се огледам да видя каква е ситуацията… В БНТ от години има нужда от рестартиране на системата. Като цяло практиките в телевизията са такива, че те не карат хората, които да работят там, да се чувстват добре. Системата в БНТ от 1998-а година насам е такава, че не стимулира активността на хората, защото не се вземат хонорари, взимат се символични ДМС-та… Материалното не е толкова важно, но и много рядко можеш да усетиш уважението за това, което си направил“.

Коментар за случилото на Националния стадион „Васил Левски“:

„Поредните объркани хора, които са манипулирани, както много хора в българското общество, от непрекъснатите скандали, от ужасяващото политическо говорене на разни войводи и други такива деривати. Съответно дойдоха, свършиха си работата и бяха изгонени от стадиона.

Guardian днес има заглавие, в което се припомня, че България е подкрепила фашистите по време на Втората световна война, което е изключително гадно за всеки един от нас - много болезнено припомняне, но хората са изключително чувствителни на тази тема...Това, което стана вчера на стадиона, за съжаление, не беше неочаквано и е плод на развитието на държавата ни в последните няколко години, колкото и лесно да е да се оправдават нещата с държавата“.

България вече два пъти е санкционирана за подобни неща и Алипиев очаква този път да има „доста тежки санкции, които ще бъдат и финансови и с косвени финансови последствия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови