Кои са най-прозрачните и най-потайните институции в България? ПДИ връчва наградите и антинаградите си днес

OFFNews 28 септември 2019 в 08:28 2042 0

Снимка ПДИ, архив

Програма "Достъп до информация" ще връчи за 17-и път годишните си награди за принос в областта на свободата на информацията. Така ПДИ отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам.

Тази година 33 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ" и две антинагради – „Катинар" и „Вързан ключ". (Може да ги видите ТУК.) Отличените ще станат ясни днес на церемония в Литературен клуб "Перото".

Целта на наградите е да окуражат активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, разясняват от ПДИ. Антинаградите пък показват най-затворените институции, които нарушават правото на достъп до информация.

Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net) на 28 септември 2002 г. в София. Денят е важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !